VITAMIX

background

Sos orzechowy

Sos orzechowy

BLENDER

Składniki:

  • 170 g białej cebuli pokrojonej w kostkę
  • 10 g kolendry
  • 4 g kminku mielonego
  • 2 g czarnego mielonego pieprzu
  • 10 ml oleju achiote
  • 115 g prażonych orzeszków ziemnych
  • 30 g posiekanej czerwonej papryki
  • 500 ml mleka

Sposób przygotowania:

Na dużej patelni podgrzewamy olej achiote na średnim ogniu. Dodajemy cebulę oraz paprykę, podsmażamy ok. 5-7 minut, aż będą szkliste. Wsypujemy kolendrę, kminek, czarny pieprz, orzeszki ziemne. Całość smażymy przez 3-5 minut. Dolewamy mleko, gotujemy na wolnym ogniu przez dodatkowe 15 minut. Odstawiamy patelnię, studzimy jej zawartość, a następnie przekładamy do pojemnika Vitamix®. Nakładamy pokrywę na pojemnik, wybieramy bieg 1 i powoli zwiększamy moc do najwyższego 10 biegu. Blendujemy przez 45 sekund lub do uzyskania pożądanej konsystencji

Udostępnij nasz wpis: