Ach to gazpacho!
Nie ma nic lepszego na upalne dni niż chłodnik. A nie ma lepszego chłodnika niż ten, który dostarczy organizmowi witamin i doda energii w ciepłe dni, jak również oczaruje swoim smakiem. Dokładnie tak jak gazpacho!
Ten hiszpański specjał znany jest na Półwyspie Iberyjskim od wieków. Najpierw było to “jedzenie ludu”, a z czasem i dzięki modyfikacjom stało się nieodłącznym elementem popisowej kuchni hiszpańskiej. Zazwyczaj zupa serwowana jest na zimno, i to bardzo! – dodaje się bowiem do niej nawet kostki lodu, ale zdarzają się też wersje na ciepło. Zupę przygotowuje się bez gotowania, podaje w małych miseczkach, z dodatkami, które lubimy najbardziej – ale prawie zawsze z wykorzystaniem pomidorów, które w zupie odgrywają rolę główną. Do najpopularniejszych wersji gazpacho zaliczamy:
Gazpacho to zupa, ale równie dobrze może być podawane jako przekąska, przystawka lub po prostu chłodzący napój. Obojętne, w jakiej formie je podacie, w szybkim przygotowaniu tego wyjątkowego dania pomoże Wam blender Vitamix Vita-Prep 3® lub Vitamix XL®.
BLENDER
Vita-Prep 3 ®
Vitamix XL ®
Składniki:
375 g pokrojonych pomidorów bez skórki
250 g obranych i pokrojonych zielonych ogórków
190 g pokrojonych czerwonych papryk
45 g pokrojonej cebuli
15 g zielonej papryki chilli bez pestek
15 ml czerwonego octu winnego
15 ml oliwy z oliwek
10 ml sosu tabasco
5 ml sosu Worcestershire
1,45 litra soku pomidorowego
30 ml świeżego soku z cytryny
8 g posiekanej natki pietruszki
6 g siekanego koperku
Sposób przygotowania:
Mocujemy pokrywę, a następnie ustawiamy prędkość #3. Po włączeniu urządzenia wrzucamy do środka pomidory i siekamy przez 5–10 sekund do momentu właściwego rozdrobnienia, potem przekładamy je do miseczki. Przystępujemy do siekania ogórków i papryki w podobny sposób. Każde warzywo rozdrabniamy osobno. Do ostrej papryczki dodajemy cebulę, wrzucamy do pojemnika blendera i siekamy 10–15 sekund, ustawiając prędkość #3. Łączymy wszystkie rozdrobnione warzywa z pozostałymi składnikami, po czym blendujemy w dużym pojemniku 5,6 L. Przed podaniem schładzamy potrawę w lodówce przez kilka godzin. Que aproveche!