VITAMIX

background

Ach to gazpacho!

Ach to gazpacho!

Nie ma nic lepszego na upalne dni niż chłodnik. A nie ma lepszego chłodnika niż ten, który dostarczy organizmowi witamin i doda energii w ciepłe dni, jak również oczaruje swoim smakiem. Dokładnie tak jak gazpacho!

Ten hiszpański specjał znany jest na Półwyspie Iberyjskim od wieków. Najpierw było to “jedzenie ludu”, a z czasem i dzięki modyfikacjom stało się nieodłącznym elementem popisowej kuchni hiszpańskiej. Zazwyczaj zupa serwowana jest na zimno, i to bardzo! – dodaje się bowiem do niej nawet kostki lodu, ale zdarzają się też wersje na ciepło. Zupę przygotowuje się bez gotowania, podaje w małych miseczkach, z dodatkami, które lubimy najbardziej – ale prawie zawsze z wykorzystaniem pomidorów, które w zupie odgrywają rolę główną. Do najpopularniejszych wersji gazpacho zaliczamy:

gazpacho andaluzyjskie, które jest najbardziej klasyczną formą dania;  wykorzystywane są w nim pomidory, ogórki, papryka, oliwa, czosnek, cebula, ocet winny i oczywiście czerstwy, często razowy chleb; wszystkie składniki miksowane są na gładko;
Porra antequerana: oprócz pomidorów znajdziemy tu dojrzewającą szynkę, czerstwy chleb i jajka na twardo; czasami dodaje się również zieloną paprykę lub tuńczyka w oliwie; ważne, aby całość miała bardzo gęstą konsystencję;
salmorejo to wersja tradycyjnego pomidorowego chłodnika w towarzystwie tuńczyka;
gazpacho tostado: wyjątkowo podawane na ciepło z dodatkiem soku pomarańczowego lub świeżych pomarańczy;
gazpacho ajo blanco wykorzystuje migdały, czosnek, biały chleb, oliwę z oliwek i ocet sherry; to jedyne w swoim rodzaju białe gazpacho, które w zależności od regionu może być podawane z winogronami, melonem, pieczonymi ziemniakami lub anchois.

Gazpacho to zupa, ale równie dobrze może być podawane jako przekąska, przystawka lub po prostu chłodzący napój. Obojętne, w jakiej formie je podacie, w szybkim przygotowaniu tego wyjątkowego dania pomoże Wam blender Vitamix Vita-Prep 3® lub Vitamix XL®.

BLENDER

Składniki:

  • 375 g pokrojonych pomidorów bez skórki

  • 250 g obranych i pokrojonych zielonych ogórków

  • 190 g pokrojonych czerwonych papryk

  • 45 g pokrojonej cebuli

  • 15 g zielonej papryki chilli bez pestek

  • 15 ml czerwonego octu winnego

  • 15 ml oliwy z oliwek

  • 10 ml sosu tabasco

  • 5 ml sosu Worcestershire

  • 1,45 litra soku pomidorowego

  • 30 ml świeżego soku z cytryny

  • 8 g posiekanej natki pietruszki

  • 6 g siekanego koperku

Sposób przygotowania:

Mocujemy pokrywę, a następnie ustawiamy prędkość #3. Po włączeniu urządzenia wrzucamy do środka pomidory i siekamy przez 5–10 sekund do momentu właściwego rozdrobnienia, potem przekładamy je do miseczki. Przystępujemy do siekania ogórków i papryki w podobny sposób. Każde warzywo rozdrabniamy osobno. Do ostrej papryczki dodajemy cebulę, wrzucamy do pojemnika blendera i siekamy 10–15 sekund, ustawiając prędkość #3. Łączymy wszystkie rozdrobnione warzywa z pozostałymi składnikami, po czym blendujemy w dużym pojemniku 5,6 L. Przed podaniem schładzamy potrawę w lodówce przez kilka godzin. Que aproveche!

Udostępnij nasz wpis: