VITAMIX

background

Dyniowa Mrrrrrożona Latte

Dyniowa Mrrrrrożona Latte

Dynia kojarzy nam się głównie z jesienią. Ale ze względu na wartości odżywcze, warto jeść ją cały rok. Dlaczego i jak to zrobić? Oto powody i podpowiedzi.

Cieszmy się dynią na okrągło, ponieważ:

  • miąższ zawiera dużo karotenu, witamin A, B1, B2, C, PP, minerałów, takich jak fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez;
  • jest niskokaloryczna i nie zawiera tłuszczu;
  • jest naprawdę zdrowa, m.in. wzmacnia system immunologiczny, przeciwdziała chorobom układu krążenia czy trawienia.

Co zrobić, aby cieszyć się dynią na okrągło? 

Przede wszystkim jesienią, kiedy dynia jest najpopularniejsza warto przygotować sobie przecier, czyli dyniową pulpę.

Jak to zrobić?

Dynię należy umyć, pokroić na mniejsze kawałki i usunąć pestki – które warto wysuszyć, pozbawić osłonek, podprażyć i wykorzystywać ziarna do sałatek lub jako przekąskę.

Nagrzać piekarnik do 190 stopni, a w międzyczasie ułożyć oczyszczone kawałki dyni skórką do dołu, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Dynię piec ok. 30-45 min., do momentu, aż widelec będzie gładko wchodził w miąższ.

Poczekać aż dynia trochę się ostudzi, wydrążyć miąższ i zblendować go na gładkie puree.

Tak przygotowaną pulpę można mrozić lub pasteryzować.

Do czego wykorzystać dyniową pulpę?

  • jako bazę do zup i sosów;
  • do ciast i muffinek dyniowych;
  • do śniadania, np. jaglanki lub wytrawnego smoothies;
  • do ciasta naleśnikowego lub na racuchy;
  • jako dodatek do warzywnego puree, np. z ziemniaków lub batatów;
  • jako dodatek do makaronów lub ryżu;
  • do kawy na zimno!

I właśnie przepis na pyszne dyniowe, mrożone latte mamy dla Was poniżej. W przygotowaniu pomoże Wam blender Drink Machine Advance® lub opcjonalnie Touch & Go Advance lub The Quiet One. Zaczynamy!

BLENDER

Składniki:

  • 120 ml schłodzonego espresso

  • 120 ml syropu MONIN Pumpkin Spice

  • 60 ml przecieru dyniowego

  • gałka/ok. 70 g lodów czekoladowych

  • 10 kostek lodu

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wkładamy do pojemnika blendera. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji przez ok. 1 minutę na 4 biegu, przy użyciu ubijaka. Latte możemy ozdobić bitą śmietaną i wiórkami z czekolady. Mniam!

Udostępnij nasz wpis: