Kremmmm cytrynowy
Mmmmmm, jak spróbujecie go raz, to przewidujemy, że na stałe zagości on w Waszym deserowym menu. Ale zanim rozłożymy na składniki pierwsze nasz krem :), to rozłóżmy na czynniki pierwsze ten niezwykły owoc, czyli cytrynę!
Chiny… to właśnie stamtąd prawdopodobnie pochodzi ten cytrus. Obecnie jest najczęściej uprawiana w USA i na południu Europy.
Yyyyy… największa cytryna ważyła ponad 5 kg! Robi wrażenie, prawda? 🙂
To ma moc: w cytrynie kryją się m.in.: witaminy C, A, E, z grupy B, beta-karoten, żelazo, potas, magnez, sód, kwasy organiczne czy flawonoidy.
Robi różnice dla naszego organizmu i dzięki swoim składnikom wzmacnia układ odpornościowy, oczyszcza organizm z toksyn, poprawia trawienie, wspomaga odchudzanie, dba o układ krążenia i wątrobę.
Yyyy… każdy Kawaler Orderu Cytryny, popularnego odznaczenia bohaterów, którzy sprawiają dzieciom radość, musi wypić kielich z sokiem z cytryny – i co ważne każdy się potem uśmiecha 🙂 zatem, kryje w sobie całe pokłady radości ta cytryna 🙂
Na piękno i dobre samopoczucie: cytryna świetnie wspomaga kondycję i pielęgnację skóry i włosów; ma swoje zastosowanie w szeregu kosmetyków od rozjaśniających, poprzez odświeżające i wygładzające; jest składnikiem kremów, toników, szamponów, olejków i maseczek.
A w kuchni… to niezastąpiony składnik napojów – herbat, lemoniad, drinków, naparów oczyszczających; to też składnik sosów, dressingów, wszelkiej maści deserów, dodatek do mięs i ryb; świetnym pomysłem są też kiszone cytryny, które dodają daniom orientalnego smaku.
W przygotowaniu naszego kremu pomoże Wam blender Vita-Prep 3® lub opcjonalnie Vitamix XL®. Z nimi naprawdę szybko będziecie mogli cieszyć się tym wyjątkowym deserem. Zatem do dzieła!
BLENDER
Vita-Prep 3 ®
Vitamix XL ®
Składniki:
5 dużych jaj
120 ml świeżego soku z cytryny
skórka z 3 cytryn
150 g cukru pudru
szczypta soli
115 g niesolonego masła (w temperaturze pokojowej)
Sposób przygotowania:
Jajka, sok z cytryny, skórkę, cukier oraz sól umieszczamy w pojemniku Vitamix®, nakładamy pokrywę na pojemnik, wybieramy bieg #1. Uruchamiamy blender, powoli zwiększamy prędkość do najwyższej. Blendujemy przez 4-5 minut lub do momentu, aż zacznie wydobywać się silna para znad zatyczki pokrywki. Podczas pracy urządzenia wybieramy prędkość #3, po czym wyjmujemy zatyczkę w pokrywie, wrzucamy pokrojone masło. Blendujemy dodatkowe 15-30 sekund. Całość przelewamy do naczynia i pozostawiamy do ostygnięcia (około 20 do 30 minut) przed podaniem. No a potem… gwarantujemy: żadnej kwaśnej miny – sama błoga słodycz na twarzy i podniebieniu. Mmmmmm