VITAMIX

background

Masłowo-ziołowe WOW

Masłowo-ziołowe WOW

Masło, masełko i ten cudowny maślany smak, który przywołuje wspomnienie prostych, ale jakże smacznych potraw. Mimo, że pewnie każdy z nas ma w swoim gronie zarówno fanów masła, jak i kibiców margaryny, to jednak warto zaskoczyć i jednych, i drugich masłem, ale w innej ubogaconej zielonymi składnikami wersji. Prosty i szybki sposób na masło ziołowe, bo o nim mowa, doskonale sprawdzi się jako dodatek do grillowanych potraw i przekąsek lądujących na wakacyjnych stołach.

Do czego możemy używać masła ziołowego?

Jako pastę do słonych paluszków i tych typu grissini, jako smarowidło do chleba, bagietek czy chrupkiego pieczywa, jako dodatek do potraw mięsnych, ryb, ziemniaków i innych warzyw, które grillujemy lub pieczemy w domowym piekarniku.

Z czym to się je, czyli jakie dodatki mogą znaleźć się w maśle ziołowym?

Takie, które lubimy najbardziej… Wszystko, co zielone i zdrowe będzie się świetnie komponować w tym dodatku. Najpopularniejszymi są: koperek, pietruszka, szczypiorek, bazylia, tymianek, oregano, rozmaryn, mięta… Co ważne, zioła mogą występować w wersji świeżej lub suszonej, jednak pamiętajmy, że te świeże będą bardziej cieszyć nas swoim smakiem i aromatem. Masło może być wzbogacone innymi składnikami, takimi jak czosnek (należy tylko uważać z ilością, żeby ziołowe nie zamieniło się w czosnkowe :)), pomidory suszone, sery pleśniowe czy typu pecorino, a nawet orzechy. Wszystkie składniki należy oczywiście posiekać lub zmiksować z masłem i dodatkami.

Kiedy jeść?

Najlepiej zaraz po wymieszaniu składników wstawić masło na jakiś czas, min. godzinę do lodówki. Wtedy wszystko ładnie się połączy i masło nabierze odpowiedniej struktury. Masło ziołowe możemy trzymać w lodówce do około tygodnia, jednak najlepsze jest świeże. Dlatego lepiej zrobić go mniej, a częściej… cieszyć się aromatem ziołowych składników 🙂

Dziś polecamy Wam przepis na masło z wykorzystaniem natki pietruszki i koperku. Świeżego charakteru potrawie doda skórka z cytryny. Koniecznie wypróbujcie ten rodzaj masła podczas tegorocznego lata. W przygotowaniu pomoże Wam niezawodny blender Vita-Prep 3 ® lub Vitamix XL ®.

BLENDER

Składniki:

  • 310 g natki pietruszki
  • 310 g koperku
  • 5 g skórki cytrynowej
  • 10 g soli
  • 500 g niesolonego masła

Sposób przygotowania:

Do pojemnika Vitamix® wrzucamy pietruszkę, koperek, skórkę cytryny, sól, 125g masła, a następnie zabezpieczamy pojemnik pokrywą. Nastawiamy prędkość 4 i blendujemy przez ok. 30 sekund. Stopniowo dodajemy pozostałe masło (w 3 partiach), po czym blendujemy kolejne 10-15 sekund. To naprawdę szybki przepis na maślane oczy u znajomych, których poczęstujecie potrawami z wykorzystaniem tego masła! Smacznego!

Udostępnij nasz wpis: