VITAMIX

background

Miss Acai, czyli pomysł na misskę mocy!

Miss Acai, czyli pomysł na misskę mocy!

Zanim na Waszych stołach pojawi się pyszna śniadaniowa miska, której zawartość doda Wam energii na cały dzień, mamy dla Was garść ciekawostek związanych z jagodami accai. Ich wartość jest nieoceniona dla całego organizmu, dlatego warto poznać tę roślinę bliżej.

15 m: tyle wysokości może osiągnąć drzewo jagód acai; pełna polska nazwa tej rośliny brzmi: Euterpa warzywna.

XIX.: już w tym wieku rdzenni mieszkańcy Amazonii stosowali te owoce w walce z pasożytami, przy leczeniu wrzodów czy biegunce.

500-900: tyle jagód zawiera przeciętnie jeden kiść rosnący na drzewie.

1,5 cm: to średni rozmiar tych pełnych mocy jagód; mimo, że tak małe to kryją sobie bogactwo właściwości: zawierają przeciwutleniacze, nienasycone kwasy tłuszczowe, aminokwasy, fitosterole, witaminę A, C i E, witaminy z grupy B; działają przeciwstarzeniowo, obniżają cholesterol, podwyższają odporność, wpływają pozytywnie na jelita, pracę serca, wzrok, skórę, sen czy witalność.

min. 25 stopni Celsjusza: w minimum takiej temperaturze roślina acai kiełkuje.

70-80 kcal: to wartość energetyczna ok. 100 g świeżych jagód.

16,9 g: tyle błonnika znajduje się w 100 gramach jagód acai.

2 łyżki: to ilość soku/syropu z acai, który możemy dziennie przyjmować.

 

Te małe owoce z powodzeniem możecie stosować w sałatkach, koktajlach, jako dodatek do deserów, w formie sproszkowanej lub syropu. My polecamy Wam pyszną miskę mocy, nie dość, że supersmaczną, to jeszcze superenergetyczną. W jej przygotowaniu pomoże Wam blender Vita-Prep 3V® lub Vitamix XL®.

BLENDER

Składniki:

  • 60 ml soku jabłkowego
  • 200 g mrożonych jagód
  • 100 g mrożonych jagód acai
  • 60 g jarmużu
  • 165 g mrożonego banana
  • rozdrobniony kokos – do dekoracji
  • plasterki banana – do dekoracji
  • syrop guarana – do dekoracji

Sposób przygotowania:

Umieszczamy wszystkie składniki  w pojemniku Vitamix®, nakładamy pokrywkę na pojemnik, wybieramy bieg 1. Przełączamy blender na start i powoli zwiększamy prędkość do 10. Blendujemy przez 45 sekund. Przelewamy całość do miski i dekorujemy ulubionymi składnikami: świeżymi owocami, orzechami, kleksem z jogurtu lub/i miodu.

Udostępnij nasz wpis: