Naleśniki zbożowe
BLENDER
Vita-Prep 3 ®
OPCJONALNIE
Vitamix XL ®
Składniki:
- 2 jajka
- 560 ml maślanki
- 80 ml oleju sałatkowego
- 275 g ziarna owsa
- 5 g soli
- 3 g sody do pieczenia
- 60 g cukru
- 45 g mąki
- 30 g masła
Sposób przygotowania:
Wlewamy do pojemnika Vitamix® jajka, maślankę oraz olej. Zabezpieczamy pokrywę pojemnika, nastawiamy prędkość 3 i blendujemy przez 5 sekund. Dodajemy wszystkie stałe składniki (zboża itp.). Zwiększamy prędkość do 7, blendujemy 5-10 sekund do właściwego wymieszania się składników. Przed przystąpieniem do smażenia naleśników patelnię smarujemy masłem. Proporcje: na jeden naleśnik (10 cm) przypada 60 ml/¼ szklanki ciasta. Na mały naleśnik (ciastko) przypada 7 ml lub pół łyżki stołowej ciasta. Ciasto należy co jakiś czas zamieszać, ponieważ zboża mogą osiąść na dnie.