VITAMIX

background

Niezłe kokosy…, czyli czekoladowo-kokosowa mokka.

Niezłe kokosy…, czyli czekoladowo-kokosowa mokka.

Kokos najczęściej kojarzy nam się z egzotycznymi wakacjami, palemką, plażą i myśleniem o niebieskich migdałach. Jednak nie samymi wakacjami człowiek żyje, dlatego warto poznać różne formy, w jakich występuje ten owoce; w każdym przypadku zawiera on moc wartościowych składników, takich jak: fosfor, potas, magnez czy wapń.

Do najpopularniejszych form, z jakimi mamy do czynienia w przypadku kokosa, należą:

woda kokosowa ze świeżego, surowego owocu:

ma działanie orzeźwiające, gaszące pragnienie, nawadniające, ale sprawdzi się też jako składnik deserów, np. smoothies czy sorbetów;
jest mętna i bardzo subtelna w smaku;
100 gram produktu to 19 kcal;
95% produktu to woda, resztę stanową węglowodany, białka, tłuszcz i błonnik.

 

mleczko kokosowe

powstaje w procesie ekstrakcji tłuszczu z miąższu kokosa;
jego konsystencja jest kremowa i gęsta;
jest wartościowe dla organizmu, dzięki zawartości m.in. zdrowych kwasów, magnezu, żelaza;
bardzo często stosowane  w bliskowschodniej kuchni – zarówno w potrawach wytrawnych, jak i deserach;
100 gram produktu to 229,9 kcal.

 

napój kokosowy, czyli tzw. alternatywa dla mleka odzwierzęcego

to częsty wybór wegetarian i wegan oraz osób nietolerujących laktozy;
jest aromatyczny i ma lekki posmak kokosa;
zastępuje mleko, ale też czasami śmietanę;
zawiera m.in. błonnik, fosfor, magnez, witaminy A, E i C, stąd często po ten napój sięgają ci, którzy dbają o kondycję i świadomą dietę;
100 gram produktu to ok. 20 kcal.

 

krem kokosowy

to świetny zamiennik popularnego masła orzechowego: można go dodawać do smoothies, lodów, jaglanek czy owsianek;
doda tropikalnego smaku orientalnym, wytrawnym potrawom;
zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe, węglowodany oraz białko;
100 gram produktu to ok. 670 kcal.

 

olej kokosowy

działa bakteriobójczo i przeciwgrzybiczo;
pozyskiwany jest z miąższu kokosa i ma stałą konsystencję, która zmienia się po podgrzaniu w płynną;
stosowany zarówno w kuchni, jak i kosmetyce, np. do pielęgnacji ciała, włosów – tu wystarczy rozetrzeć go w dłoniach, a temperatura naszego ciała sprawi, że olej wchłonie się w ciało czy włosy;
olej regeneruje i łagodzi skórę, oraz zapobiega m.in. rozdwajaniu się końcówek włosów;
100 gram produktu to ok. 860 kcal.

 

Warta wypróbowania jest każda forma kokosa, ale my dziś mamy dla Was przepis na orzeźwiające popołudnie. Mimo, że bez palemki w szklance i bez palmy przed oczami, to naprawdę przeniesie Wasze kubki smakowe w cudownie przyjemne rejony. Zapraszamy na kokosowo-czekoladową mokkę, w której przygotowaniu pomoże Wam blender Vitamix The Quiet One®.

BLENDER

Składniki:

  • 240 ml mleka

  • 180 ml podwójnie zaparzonej, schłodzonej kawy

  • 60 ml syropu czekoladowego

  • 30 ml kremu kokosowego

  • łyżka wiórków kokosowych

  • 480 g kostek lodu

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umieszczamy w pojemniku Vitamix®, nakładamy pokrywę pojemnika. Wybieramy program fabryczny # 3 i czekamy, aż blender zakończy pracę. przelewamy do ulubionej wysokiej szklanki, siadamy wygodnie w fotelu i planujemy wakacje w tropikach!

Udostępnij nasz wpis: