VITAMIX

background

Shawarma aż palce lizać!

Shawarma aż palce lizać!

Nazwa shawarma, shoarama, pochodzi od tureckiego słowa çevirme, i dosłownie oznacza „obracający się”. Ta bliskowschodnia potrawa w postaci odkrawanych z dużego rożna skrawków mięsa, ma swoje odpowiedniki w innych kuchniach świata, w samej Turcji to doner kebab, a w Grecji gyros. Mięso powinno być soczyste i bogate w przyprawy, które stanowi przede wszystkim cynamon, kumin, gałka muszkatołowa, kurkuma, czosnek i papryka. Podsmaża się je na patelni z dodatkiem warzyw, takich jak papryka, pieczarki, czosnek, cebula, cukinia… Dodatkiem są świeże lub marynowane warzywa, a tradycyjnie całości towarzyszy sos z tahini.

Z czym jeszcze możecie podać swoją shawarmę:

  • tabbouleh, czyli klasyczna sałatka z pomidorów, kaszy bulgur, czosnku, cebuli, ogórka zielonego i ziół: kolendry, pietruszki i mięty; niezwykle odświeżająca i sycąca sałatka idealnie skomponuje się z tym mięsnym daniem;
  • lawasz, pita, wrap, ryż, frytki – w zależności od okazji i smaku mamy do wyboru bardziej bliskowschodnie dodatki, jak pita lub te tradycyjne, jak frytki;
  • fattoush – sałatka z czerstwego chleba, fety, sałat, pomidorów, rzodkiewki i ogórka z sokiem cytryny, oliwą, miętą i pietruszką;
  • hummus, czyli pasta z ciecierzycy z dodatkiem tahini, kuminu, oliwy i opcjonalnie suszonych pomidorów, podkreśli smak tej orientalnej potrawy;
  • baba ghanoush to tradycyjna pasta z pieczonego bakłażana z tahini, kolendrą, miętą, sokiem z cytryny, oliwą i czosnkiem.
  • ostry sos pomidorowo-paprykowy jeszcze bardziej podkreśli wyraźny smak potrawy;
  • surowe warzywa, np. papryka, pomidor lub ogórek w sosie jogurtowo-ziołowym lub jogurtowo-miętowym, będą świeżym przełamaniem dla aromatycznego mięsa.

W przygotowaniu tego bliskowschodniego dania pomoże Wam blender Vita-Prep 3® lub opcjonalnie Vitamix XL®. Do dzieła!

BLENDER

Składniki:

  • 10 g goździków

  • 20 g soli

  • 10 g kminku

  • 10 g kminu rzymskiego

  • 10 g kardamonu

  • 2 g oregano

  • 10 g cynamonu

  • 10 g gałki muszkatołowej

  • 10 g całego pieprzu

  • 4 g cayenne

  • 4 g mielonego imbiru

  • 60 g ząbków czosnku

  • 480 ml świeżego soku z cytryny

  • 240 ml octu jabłkowego

  • 240 ml oliwy z oliwek

  • 2 kg tłustych cienkich kawałków wołowiny

Sposób przygotowania:

Umieszczamy wszystkie sypkie składniki w pojemniku Vitamix®, zabezpieczamy pojemnik pokrywą, wybieramy bieg #1. Uruchamiamy blender, powoli zwiększamy prędkość do najwyższego biegu #10. Mielimy przez 15 sekund, a następnie zatrzymujemy pracę blendera, by dodać oliwę z oliwek, ocet jabłkowy, sok z cytryny oraz czosnek. Ponownie wybieramy bieg #1, powoli zwiększamy prędkość do biegu 7, blendujemy przez 30 sekund. Wołowinę marynujemy w gotowej marynacie przez ok. 4-6 godzin. Mięso grillujemy na patelni grillowej przez około 15-20 min., obracając co chwilę z każdej stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Udostępnij nasz wpis: