Szpinakowo-ziołowy krem de la creme!
Czy wiesz, że szpinak kryje w sobie więcej dobroci niż nam się wydaje?
Składniki: szpinak zawiera naprawdę wiele składników odżywczych, takich jak witaminy, sole mineralne, beta-karoten, luteiny. W liściach znajdziemy m.in. witaminę C, żelazo, potas, magnez, witaminy A, E, B6 oraz K.
Zarówno na ciepło, jak i na zimno, na świeżo, jak i po mrożeniu: liście szpinaku zawsze smakują doskonale. To doskonałe uzupełnienie sałatek, zup, sosów do makaronu, past kanapkowych, koktajli. Warto wiedzieć, że szpinak mrożony zachowuje niemalże te same wartości odżywcze, co surowy, dlatego zawsze warto jest go mieć w swojej zamrażarce 🙂
Przede wszystkim to pomoc w anemii! Zawarte w szpinaku żelazo sprawia, że to zielony superfood. Szpinak ma tyle samo żelaza, co wołowina, jednak trzeba też zaznaczyć, że żelazo pochodzące z wołowiny jest szybciej przyswajalne 🙁 Jedzenie szpinaku zaleca się nie tylko osobom cierpiącym na anemię, ale również dzieciom i kobietom w ciąży – wspomaga rozwój i dostarcza niezbędnych witamin i minerałów zarówno mamie, jak i dziecku.
I o tym też warto pamiętać: szpinak zawiera kwas szczawianowy, który przyczynia się do wypłukiwania z organizmu wapnia. Dlatego też osoby dotknięte kamicą nerkową powinny unikać albo zminimalizować spożycie tego warzywa.
Najlepszy w diecie 🙂 Zawarte w szpinaku potas i witaminy z grupy B pomagają spalać tłuszcze i wpływają na przemianę materii. Dodatkowo szpinak zawiera tylakoidy, które powodują, że wydziela się hormon sytości. Zatem po posiłku ze szpinakiem dłużej będziemy mieli poczucie najedzenia :).
A na dodatek ma mało kalorii 🙂 100 g produktu to tylko 23 kcal! Zatem możemy śmiało cieszyć się smakiem szpinaku i jego właściwościami, bez nerwowego spoglądania na wagę 😉
Kuracja! Dzięki swoim właściwościom i składnikom szpinak chroni przed chorobami nowotworowymi, miażdżycą, chorobami układu krążenia, pomaga odzyskać równowagę w stanach stresu, działa uspokajająco, a nawet pomaga w bólach głowy.
A że lubimy przechodzić od słów do czynów, to mamy dla Was przepis na idealny krem szpinakowo-ziołowy. To doskonały pomysł na rodzinny obiad lub lunch do pracy. Nie dość, że to bardzo zdrowe i pożywne danie, to dzięki blenderowi Vitamix przygotujecie je w mgnieniu oka 🙂 A w kuchni i przy kremie pomoże Wam blender Vitamix Vita-Prep 3® lub Vitamix XL®.
BLENDER
Vita-Prep 3 ®
Vitamix XL ®
Składniki:
- 500 ml mleka
- 240 ml wody
- 175 ml soku pomarańczowego
- 120 ml oliwy z oliwek
- obrany ząbek czosnku
- 35 g białej pasty miso
- 5 g świeżej bazylii
- 3 g łyżka świeżego tymianku
- 20 ml octu jabłkowego
- 20 ml syropu z agawy
- 50 g posiekanej słodkiej cebuli
- 2 g zmielonej gałki muszkatołowej
- 3 g łyżeczki soli morskiej
- 1 g cayenne
- 150 g świeżych liści szpinaku
- 225 g kawałków cukini
Sposób przygotowania:
Umieszczamy wszystkie składniki w pojemniku Vitamix®, nakładamy pokrywę
na pojemnik, wybieramy bieg #1. Włączamy blender, powoli przechodzimy do najwyższej prędkości. Blendujemy przez 5 do 6 minut lub do momentu, aż z odpowietrzonej pokrywy wydostanie się silna para. Krem możemy podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami lub posypany tartym serem typu gruyere.