Winny przyjemności malinowy vinaigrette!
Nazwa sosu Vinaigrette, czyli “po naszemu” winegret, pochodzi z fr. vinaigre, słowa oznaczającego ocet. Ten zimny dodatek tak mocno związany z kuchnią francuską, stanowi połączenie oliwy oraz octu w proporcjach 3 do 1. Składniki te miesza się dokładnie, aż do idealnego połączenia, a tym samym lekkiego zgęstnienia.
Winegret to jednak nie tylko oliwa i ocet. Na przestrzeni lat, ale też różnych tradycji kulinarnych sos wzbogaca się o miód, musztardę, orzechy, majonez, zioła, takie jak rozmaryn, estragon lub pietruszka, różne odmiany octu, suszone pomidory, czosnek, a nawet soki owocowe.
Najbardziej popularnym sposobem na wykorzystanie sosu są świeże, chrupiące sałaty – masłowe, rzymskie, lodowe, cykorie, wzbogacone o sery i owoce, np. gruszki czy arbuzy. Sos podkreśli też smak owoców morza czy świeżych warzyw. Niech nie zdziwi Was również stosowanie sosu jako marynaty do mięs – zwłaszcza kurczaka.
Dziś polecamy Wam sos z lekką, owocową nutą, który idealnie sprawdzi się w wakacyjnych sałatkach. A że lato to sezon na maliny, to warto wykorzystać właśnie te owoce, które występują tak krótko, a są tak smaczne i bogate w witaminy. W przyrządzeniu sosu pomoże Wam blender Vita-Prep 3® lub Vitamix XL®.
BLENDER
Vita-Prep 3 ®
Vitamix XL ®
Składniki:
- 60 ml wody
- 60 ml octu jabłkowego
- 3 g soli
- 40 g miodu lub cukru
- 50 g malin
- 180 ml oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Umieszczamy wodę, ocet, sól, miód oraz maliny w pojemniku Vitamix®, zabezpieczamy pojemnik pokrywą, nastawiamy bieg #1. Włączamy blender, powoli zwiększamy prędkość do biegu #5. Do blendowanej zawartości wlewamy oliwę przez otwór w pokrywie. Powoli zwiększając prędkość do 10, blendujemy przez kolejne 10 sekund. Polewamy sosem przygotowaną wcześniej sałatkę i zatracamy się w świeżym smaku lata 🙂 Smacznego!