VITAMIX

background

Zielone SOS pełne witamin!

Zielone SOS pełne witamin!

Zieloną pietruszkę znamy wszyscy. Kojarzy się z dodatkiem do zup i sałatek, a nawet niezawodnym motywem dekoracyjnym znanym z rodzinnych spotkań z czasów dzieciństwa. Jej bogactwo jest jednak często nieznane, a warto wiedzieć, że znaczenie zielonej natki dla zdrowia jest nieocenione w przypadku wielu z nas.

Kto szczególnie powinien zwracać uwagę na zieloną pietruszkę w swojej diecie?

  • fani witaminy C: w 100 gramach natki znajduje się aż 160 mg tej witaminy! Uwierzycie, że to 4 razy więcej niż w popularnej pomarańczy?
  • osoby zmagających się z anemią: świeża natka, dzięki dużej zawartości żelaza działa krwiotwórczo;
  • osoby zmagające się z nieświeżym oddechem: chlorofil pomaga oczyszczać organizm z toksyn i działa antyseptycznie odświeżając oddech i usuwając bakterie z jamy ustnej – to dlatego natkę można nie tylko jeść, ale też żuć;
  • fanki pięknej cery :): pietruszka zawiera dużą ilość beta-karotenu oraz witaminę E, które naprawdę świetnie działają na cerę;
  • smakosze: natka nie tylko poprawia smak potraw, ale też samo trawienie 🙂
  • kawosze: zielona pietruszka uzupełnia wypłukiwany przez ten napój magnez;
  • dodatkowo natka jest wskazana dla wszystkich, którzy intensywnie ćwiczą i prowadzą intensywny tryb życia – tu również zbawienną rolę odgrywa zawarty w niej magnez.

Należy pamiętać o właściwych proporcjach w diecie. Wystarczy garść zielonej pietruszki dziennie, aby zapewnić jej optymalne działanie. Natka to naprawdę uniwersalny dodatek, który z powodzeniem możemy stosować o każdej porze dnia: jako składnik śniadaniowego zielonego smoothie, pesto do makaronu na obiad czy składnik sałatki na kolację. Dziś polecamy Wam niezwykle bogaty w witaminy i jakże soczysty kolorystycznie pomysł na sos, którym zaskoczycie domowników i gości podczas niejednego przyjęcia.
W przygotowaniu pomoże Wam niezastąpiony blender Vita-Prep 3V® lub Vitamix XL®.

BLENDER

Składniki:

  • 250 ml oliwy z oliwek
  • 80 ml soku z cytryny
  • 5 g czosnku
  • 100 g świeżych liści pietruszki
  • 50 g świeżych liści bazylii
  • 30 g świeżego szczypiorku
  • 20 świeżych liści mięty
  • 2 świeże gałązki rozmarynu
  • 40 g posiekanej szalotki
  • 10 g mielonej kurkumy

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umieszczamy  w pojemniku Vitamix ®, nakładamy pokrywę na pojemnik. Wybieramy bieg 1, uruchamiamy blender, po czym powoli zwiększamy prędkość do najwyższej. Blendujemy przez 1 minutę, za pomocą ubijaka dociskając składniki do ostrzy. Sos idealnie sprawdzi się jako samodzielny dip do krakersów, paluszków lub jako podstawa do mini-kanapeczek, którą możecie udekorować świeżymi pomidorkami koktajlowymi, kaparami lub cienko startym parmezanem.

Udostępnij nasz wpis: