Zielone SOS pełne witamin!
Zieloną pietruszkę znamy wszyscy. Kojarzy się z dodatkiem do zup i sałatek, a nawet niezawodnym motywem dekoracyjnym znanym z rodzinnych spotkań z czasów dzieciństwa. Jej bogactwo jest jednak często nieznane, a warto wiedzieć, że znaczenie zielonej natki dla zdrowia jest nieocenione w przypadku wielu z nas.
Kto szczególnie powinien zwracać uwagę na zieloną pietruszkę w swojej diecie?
- fani witaminy C: w 100 gramach natki znajduje się aż 160 mg tej witaminy! Uwierzycie, że to 4 razy więcej niż w popularnej pomarańczy?
- osoby zmagających się z anemią: świeża natka, dzięki dużej zawartości żelaza działa krwiotwórczo;
- osoby zmagające się z nieświeżym oddechem: chlorofil pomaga oczyszczać organizm z toksyn i działa antyseptycznie odświeżając oddech i usuwając bakterie z jamy ustnej – to dlatego natkę można nie tylko jeść, ale też żuć;
- fanki pięknej cery :): pietruszka zawiera dużą ilość beta-karotenu oraz witaminę E, które naprawdę świetnie działają na cerę;
- smakosze: natka nie tylko poprawia smak potraw, ale też samo trawienie 🙂
- kawosze: zielona pietruszka uzupełnia wypłukiwany przez ten napój magnez;
- dodatkowo natka jest wskazana dla wszystkich, którzy intensywnie ćwiczą i prowadzą intensywny tryb życia – tu również zbawienną rolę odgrywa zawarty w niej magnez.
Należy pamiętać o właściwych proporcjach w diecie. Wystarczy garść zielonej pietruszki dziennie, aby zapewnić jej optymalne działanie. Natka to naprawdę uniwersalny dodatek, który z powodzeniem możemy stosować o każdej porze dnia: jako składnik śniadaniowego zielonego smoothie, pesto do makaronu na obiad czy składnik sałatki na kolację. Dziś polecamy Wam niezwykle bogaty w witaminy i jakże soczysty kolorystycznie pomysł na sos, którym zaskoczycie domowników i gości podczas niejednego przyjęcia.
W przygotowaniu pomoże Wam niezastąpiony blender Vita-Prep 3V® lub Vitamix XL®.
BLENDER
Vita-Prep 3 ®
Vitamix XL ®
Składniki:
- 250 ml oliwy z oliwek
- 80 ml soku z cytryny
- 5 g czosnku
- 100 g świeżych liści pietruszki
- 50 g świeżych liści bazylii
- 30 g świeżego szczypiorku
- 20 świeżych liści mięty
- 2 świeże gałązki rozmarynu
- 40 g posiekanej szalotki
- 10 g mielonej kurkumy
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieszczamy w pojemniku Vitamix ®, nakładamy pokrywę na pojemnik. Wybieramy bieg 1, uruchamiamy blender, po czym powoli zwiększamy prędkość do najwyższej. Blendujemy przez 1 minutę, za pomocą ubijaka dociskając składniki do ostrzy. Sos idealnie sprawdzi się jako samodzielny dip do krakersów, paluszków lub jako podstawa do mini-kanapeczek, którą możecie udekorować świeżymi pomidorkami koktajlowymi, kaparami lub cienko startym parmezanem.