Zupa z marchwi
BLENDER
Vita-Prep 3 ®
Vitamix XL ®
Składniki:
- 500 g pokrojonych marchwi
- 375 g cebuli
- 5 g czosnku
- 125 g masła
- 10 g natki pietruszki
- 60 g ryżu
- 2 litry wywaru z kurczaka
- 0,5 łyżki cukru
- sól – według uznania
Sposób przygotowania:
Mocujemy pokrywę na pojemniku Vitamix®, po czym ustawiamy prędkość 3. Włączamy urządzenie, następnie wrzucamy do niego marchew (siekając jednorazowo nie więcej niż 250 ml/1 szklankę), odczekujemy 5-10 sekund do właściwego rozdrobnienia (używamy łopatki dopychającej, aby docisnąć warzywa do ostrzy). Posiekaną marchew odstawiamy i przystępujemy do siekania cebuli, czosnku (podobnie jak w przypadku marchwi). W dużym rondlu podsmażamy na maśle posiekane jarzyny – około 5 minut. Dodajemy pietruszkę, ryż, wywar z rosołu, cukier. Doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy przez 30-40 minut, aż warzywa zrobią się miękkie. Blendujemy zupę (w 3 partiach), ustawiając prędkość na biegu 8 przez około 10 sekund – do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Zupę podajemy na ciepło.