VITAMIX

Z uwagi na prace serwisowe w dniach 30.08.2024 – 1.09.2024 realizacja Twojego zamówienia może się opóźnić.

Oficjalny
dystrybutor
Vitamix w Polsce

background

4 powody, dla których warto jeść suszone pomidory

4 powody, dla których warto jeść suszone pomidory

ŹRÓDŁO MIKROELEMENTÓW, m.in.:

  • likopenu – zmniejszającego ryzyko miażdżycy i mającego dobry wpływ na cały układ krwionośny człowieka
  • witaminy A – pomaga chronić przed stresem oksydacyjnym;
  • witaminy C – która jest silnym przeciwutleniaczem
  • magnezu – uodparniającego na stres;
  • cynku – poprawiającego odporność.

SPOSÓB NA UROZMAICONĄ KUCHNIĘ

To świetny składnik zup, makaronów, zapiekanek, dodatek do mięs czy ryb i szybkich przekąsek; świetnie komponuje się w towarzystwie sera feta, mozzarelli, oliwek, kaparów, zielonej pietruszki czy prażonych nasion dyni lub słonecznika.

ŚWIETNY BŁONNIK!

100 g pomidorów suszonych zapewnia 40% dziennego zapotrzebowania na błonnik pokarmowy. Do swojej diety powinny go zatem, ale z umiarem, wprowadzić osoby cierpiące na zaparcia, ale również ci, którzy dbają o układ sercowo-naczyniowy.

DLA… MIĘŚNI i MYŚLI

Magnez zawarty m.in. w pomidorach suszonych, odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu, w tym za regulację napięcia mięśni, ale również poprawia on naszą pamięć i jakość myślenia.

Jednym ze sposobów na proste i smaczne wykorzystanie suszonych pomidorów jest czerwone pesto. Naprawdę szybko zrobicie je dzięki blenderowi Vitamix®.

Oto przepis na zdrowie na talerzu

BLENDER

Składniki:

  • 115 g beztłuszczowego jogurtu waniliowego
  • 150 g świeżych jagód
  • 2 łyżeczki miodu
  • ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • ½ łyżeczki skórki z cytryny
  • 170 g mrożonego greckiego jogurtu waniliowego

Sposób przygotowania:

Mocujemy pokrywę na pojemniku Vitamix® i ustawiamy prędkość 3. W czasie pracy urządzenia wrzucamy ser, po czym stopniowo zwiększamy prędkość na 8, miksując przez 10 sekund, do właściwego rozdrobnienia. Rozdrobniony ser przekładamy do naczynia. Następnie wybieramy prędkość 3 i blendujemy pozostałe składniki przez 30-40 sekund. Zwiększamy prędkość do 8 – blendujemy przez kolejne 10 sekund. Na koniec mieszamy ser z utartymi składnikami.

Udostępnij nasz wpis: