4 powody, dla których warto jeść suszone pomidory
ŹRÓDŁO MIKROELEMENTÓW, m.in.:
- likopenu – zmniejszającego ryzyko miażdżycy i mającego dobry wpływ na cały układ krwionośny człowieka
- witaminy A – pomaga chronić przed stresem oksydacyjnym;
- witaminy C – która jest silnym przeciwutleniaczem
- magnezu – uodparniającego na stres;
- cynku – poprawiającego odporność.
SPOSÓB NA UROZMAICONĄ KUCHNIĘ
To świetny składnik zup, makaronów, zapiekanek, dodatek do mięs czy ryb i szybkich przekąsek; świetnie komponuje się w towarzystwie sera feta, mozzarelli, oliwek, kaparów, zielonej pietruszki czy prażonych nasion dyni lub słonecznika.
ŚWIETNY BŁONNIK!
100 g pomidorów suszonych zapewnia 40% dziennego zapotrzebowania na błonnik pokarmowy. Do swojej diety powinny go zatem, ale z umiarem, wprowadzić osoby cierpiące na zaparcia, ale również ci, którzy dbają o układ sercowo-naczyniowy.
DLA… MIĘŚNI i MYŚLI
Magnez zawarty m.in. w pomidorach suszonych, odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu, w tym za regulację napięcia mięśni, ale również poprawia on naszą pamięć i jakość myślenia.
Jednym ze sposobów na proste i smaczne wykorzystanie suszonych pomidorów jest czerwone pesto. Naprawdę szybko zrobicie je dzięki blenderowi Vitamix®.
Oto przepis na zdrowie na talerzu
BLENDER
Vita-Prep 3 ®
Vitamix XL ®
Składniki:
- 115 g beztłuszczowego jogurtu waniliowego
- 150 g świeżych jagód
- 2 łyżeczki miodu
- ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- ½ łyżeczki skórki z cytryny
- 170 g mrożonego greckiego jogurtu waniliowego
Sposób przygotowania:
Mocujemy pokrywę na pojemniku Vitamix® i ustawiamy prędkość 3. W czasie pracy urządzenia wrzucamy ser, po czym stopniowo zwiększamy prędkość na 8, miksując przez 10 sekund, do właściwego rozdrobnienia. Rozdrobniony ser przekładamy do naczynia. Następnie wybieramy prędkość 3 i blendujemy pozostałe składniki przez 30-40 sekund. Zwiększamy prędkość do 8 – blendujemy przez kolejne 10 sekund. Na koniec mieszamy ser z utartymi składnikami.