Aksamitne masło orzechowe
Masło orzechowe najczęściej kojarzymy z kuchnią amerykańską i sposobem na słodkie śniadaniowe kanapki. Jednak to naprawdę uniwersalny dodatek, który możemy stosować w wytrawnych potrawach. Najlepiej, gdy zrobimy je sami – wtedy mamy pewność dotyczącą jakości składników. No i satysfakcja gwarantowana!
Zanim wyczarujecie swoje masło, przekonajcie się, do czego możecie go użyć, aby zaskoczyć swoje kubki smakowe 🙂
Smarowidło:
do pieczywa, grzanek, krakersów, ciasteczek, paluszków, naleśników, pancakes, w towarzystwie dżemów czy owoców – bananów, gruszek, jabłek, jagód i wielu innych, na które mamy ochotę.
Dodatek do śniadań:
to świetny sposób, aby urozmaicić poranną jaglankę czy owsiankę i dodać sobie energii na cały dzień!
Dodatek do dań wytrawnych:
to świetne uzupełnienie sosów warzywnych i mięsnych, a także kremowych zup z użyciem mleczka kokosowego; masło idealnie sprawdza się w kuchni tajskiej lub bliskowschodniej.
Składnik smoothies:
dodanie masła do koktajlu nie tylko podbije jego walor smakowy, ale również będzie stanowić cenne źródło energii i dobrych składników; polecamy taką opcję sportowcom i osobom prowadzącym intensywny tryb życia.
Składnik wypieków:
Batoniki, ciastka lub ciasta, takie jak brownie, czy muffinki z masłem nabiorą super orzechowego aromatu; masło może być też elementem kremu lub po prostu dekoracji.
W samodzielnym przygotowaniu masła pomoże Wam blender Vitamix Vita-Prep 3® lub opcjonalnie Vitamix XL®. Zatem ostrza w ruch i do dzieła!
BLENDER
Vita-Prep 3 ®
Vitamix XL ®
Składniki:
2,3 kg prażonych, prażonych solonych lub pieczonych w miodzie orzeszków ziemnych
300 g prażonych orzechów pekan
185 g pokrojonych migdałów
Sposób przygotowania:
Wsypujemy wszystkie składniki do pojemnika Vitamix®, nakładamy pokrywę na pojemnik. Uruchamiamy blender, powoli zwiększamy prędkość do maksymalnej. Mielimy przez 3-4 minuty lub do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Za pomocą ubijaka dociskamy składniki do ostrzy. Masło ma bardzo długi termin przydatności do spożycia, zwłaszcza jeśli trzymamy je w lodówce. Przed posiłkiem warto jednak, aby miało temperaturę pokojową, wtedy będzie się je łatwiej rozsmarowywać.
Udostępnij nasz wpis:
-
Shawarma aż palce lizać!
10 maja 2024 Przepisy, Sosy i dipy -
Pasta Curry „Massaman”
26 kwietnia 2024 Przepisy, Sosy i dipy -
Majonez djion
12 kwietnia 2024 Przepisy, Sosy i dipy -
AJ! Ale Aioli z pieczonego czosnku!
5 kwietnia 2024 Przepisy, Sosy i dipy