VITAMIX POLSKA

Z uwagi na prace serwisowe w dniach 30.08.2024 – 1.09.2024 realizacja Twojego zamówienia może się opóźnić.

Oficjalny
dystrybutor
Vitamix w Polsce

background

Aksamitne masło orzechowe

Aksamitne masło orzechowe

Masło orzechowe najczęściej kojarzymy z kuchnią amerykańską i sposobem na słodkie śniadaniowe kanapki. Jednak to naprawdę uniwersalny dodatek, który możemy stosować w wytrawnych potrawach. Najlepiej, gdy zrobimy je sami – wtedy mamy pewność dotyczącą jakości składników. No i satysfakcja gwarantowana!

Zanim wyczarujecie swoje masło, przekonajcie się, do czego możecie go użyć, aby zaskoczyć swoje kubki smakowe.

Smarowidło:

do pieczywa, grzanek, krakersów, ciasteczek, paluszków, naleśników, pancakes, w towarzystwie dżemów czy owoców – bananów, gruszek, jabłek, jagód i wielu innych, na które mamy ochotę.

Dodatek do śniadań:

to świetny sposób, aby urozmaicić poranną jaglankę czy owsiankę i dodać sobie energii na cały dzień!

Dodatek do dań wytrawnych:

to świetne uzupełnienie sosów warzywnych i mięsnych, a także kremowych zup z użyciem mleczka kokosowego; masło idealnie sprawdza się w kuchni tajskiej lub bliskowschodniej.

Składnik smoothies:

dodanie masła do koktajlu nie tylko podbije jego walor smakowy, ale również będzie stanowić cenne źródło energii i dobrych składników; polecamy taką opcję sportowcom i osobom prowadzącym intensywny tryb życia.

Składnik wypieków:

Batoniki, ciastka lub ciasta, takie jak brownie, czy muffinki z masłem nabiorą super orzechowego aromatu; masło może być też elementem kremu lub po prostu dekoracji.

Ten przepis przygotujesz w blenderze Vitamix

Składniki:

  • 2,3 kg prażonych, prażonych solonych lub pieczonych w miodzie orzeszków ziemnych
  • 300 g prażonych orzechów pekan
  • 185 g pokrojonych migdałów

 

Sposób przygotowania

Wsypujemy wszystkie składniki do pojemnika Vitamix®, nakładamy pokrywę na pojemnik. Uruchamiamy blender, powoli zwiększamy prędkość do maksymalnej. Mielimy przez 3-4 minuty lub do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Za pomocą ubijaka dociskamy składniki do ostrzy. Masło ma bardzo długi termin przydatności do spożycia, zwłaszcza jeśli trzymamy je w lodówce. Przed posiłkiem warto jednak, aby miało temperaturę pokojową, wtedy będzie się je łatwiej rozsmarowywać.