VITAMIX

Z uwagi na prace serwisowe w dniach 30.08.2024 – 1.09.2024 realizacja Twojego zamówienia może się opóźnić.

Oficjalny
dystrybutor
Vitamix w Polsce

background

FRAPPE – PERFEKCYJNE ORZEŹWIENIE!

FRAPPE – PERFEKCYJNE ORZEŹWIENIE!

Chyba nie ma restauracji lub kawiarni, które w sezonie wiosna-lato nie oferują kaw na zimno. Ten rodzaju napoju podbija coraz więcej podniebień, warto więc poznać różnice, jakie dotyczą kaw na zimno.

Zacznijmy od bazy, którą zazwyczaj stanowią: kawa, woda, kostki lodu, mleko lub napój roślinny, soki lub toniki. Dodatkami do kawy mrożonej są często: miód, cukier, przyprawy, jak kardamon, cynamon, goździki, kakao, czekolada, owoce, lody, alkohol, np. likiery smakowe.

Do najpopularniejszych kaw mrożonych zaliczyć można:

  • caffe shakerato na bazie mocnego i aromatycznego espresso; posłodzoną kawę shakeuje się lub miksuje z kostkami lodu i podaje spienioną;
  • ice lub iced coffee to kawa espresso z lodem oraz często zimnym mlekiem lub wodą ;
  • espresso tonic to połączenie espresso, kostek lodu i schłodzonego toniku; często dodatkiem są plastry cytrusów i dekoracje ze skórek owoców;
  • espresso juice to podwójne espresso z sokiem pomarańczowym i kostkami lodu;
  • coffee ice cubes to kawowe kostki lodu zalane schłodzonym mlekiem, napojem roślinnym lub zimną kawą;
  • cafe affogato to kawa, którą zalewa się gałki lodów; można do niej dodać syropy smakowe, likiery, przyprawy;
  • frappe to tradycyjny chłodzący napój, przygotowany z naparu kawowego lub kawy rozpuszczalnej, wody, lodu, cukru, mleka lub napoju roślinnego; w zależności od ilości cukru wyróżniamy 3 rodzaje frappe – sketo, bez dodatku cukru, metrio – z małą ilością tego słodkiego dodatku i glyko – bardzo, bardzo słodkie 🙂

W przygotowaniu frappe pomoże Wam blender Vitamix®. Podstawowa wersja naszego przepisu nie zawiera cukru, ale spokojnie – jeśli jesteście fanami słodkości możecie dodać do napoju cukier lub miód. Ważne jednak, żeby nastąpiło to przed wymieszaniem składników, tak by wszystkie idealnie się ze sobą połączyły.

BLENDER

Składniki:

  • 100 ml odtłuszczonego mleka

  • 30 ml schłodzonego espresso

  • 1 miarka bazy MONIN Coffee

  • 150 ml lodu w kostkach

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umieszczamy w pojemniku Vitamix® . Następnie nakładamy pokrywkę pojemnika. Blendujemy ok. 20 sekund na programie #2. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego!

Udostępnij nasz wpis: