Lodowe zielone jabłuszko!
Lody, lody dla ochłody…, ale nie tylko! Lody lubimy za ich wielorakie smaki, orzeźwienie, jakie zapewniają w ciągu upalnych dni, konsystencje: od śmietanowych i gęstych poprzez lekkie, owocowe sorbety, za to, że przypominają nam beztroskie dzieciństwo i za to, że są tak dobre, że nie musimy mieć specjalnego powodu, aby mieć na nie ochotę.
Ten zimny deser może być podawany w rożkach, miseczkach, w towarzystwie owoców, posypek, syropów, bitej śmietany, ciast, chrupiących ciasteczek… Ile lodów, tyle możliwości serwowania.
Podobno w Polsce zjadamy średnio 5 kg lodów rocznie, jednak to nic w stosunku do Nowozelandczyków, Amerykanów czy Australijczyków, którzy przebijają nas czterokrotnie! Warto zaznaczyć, że większość z nas sięga po lody przez cały rok, zatem – mimo, że kojarzone z latem – lody są naszym całorocznym przysmakiem.
Lody lodom nie równe, i niestety coraz częściej naturalne składniki zastępowane są sztucznymi zamiennikami. To dlatego decydując się na samodzielne przygotowanie lodów coraz częściej stawiamy na napoje roślinne – gdy nie tolerujemy laktozy lub jesteśmy weganami, owoce, soki z nich pochodzące, a nawet warzywa. Wtedy nie tylko dylemat związany z kalorycznością deseru będzie mniejszy, ale i świadomość dobrych składników większa. Warto też pamiętać, że oryginalne smaki oraz rzemieślnicze wykonanie wpisują się w najnowsze trendy kulinarne.
Dziś polecamy Wam niezwykle orzeźwiający i smaczny lodowy deser o smaku zielonego jabłuszka, który swój świeży zielony kolor zawdzięczać będzie jakże zdrowemu… jarmużowi.
Ten przepis przygotujesz w blenderze Vitamix
Składniki:
- 120 ml soku jabłkowego
- 1 obrany banan
- 60 g świeżego szpinaku
- 260 ml lodu w kostkach
- czekoladowe wiórki lub posiekane orzechy.
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki umieszczamy w pojemniku blendera Drink Machine Advance, nakładamy pokrywkę na pojemnik. Zawartość blendujemy używając programu #1. Umieszczamy kubek z porcją lodów i posypki – czekoladowej lub orzechowej – w Mix’n Machine i całość mieszamy. Podajemy od razu, bo to, co pyszne nie powinno długo na nas czekać! Smacznego lodowego!