Miss Acai, czyli pomysł na miskę mocy!
Zanim na Waszych stołach pojawi się pyszna śniadaniowa miska, której zawartość doda Wam energii na cały dzień, mamy dla Was garść ciekawostek związanych z jagodami accai. Ich wartość jest nieoceniona dla całego organizmu, dlatego warto poznać tę roślinę bliżej.
15 m: tyle wysokości może osiągnąć drzewo jagód acai; pełna polska nazwa tej rośliny brzmi: Euterpa warzywna.
XIX.: już w tym wieku rdzenni mieszkańcy Amazonii stosowali te owoce w walce z pasożytami, przy leczeniu wrzodów czy biegunce.
500-900: tyle jagód zawiera przeciętnie jeden kiść rosnący na drzewie.
1,5 cm: to średni rozmiar tych pełnych mocy jagód; mimo, że tak małe to kryją sobie bogactwo właściwości: zawierają przeciwutleniacze, nienasycone kwasy tłuszczowe, aminokwasy, fitosterole, witaminę A, C i E, witaminy z grupy B; działają przeciwstarzeniowo, obniżają cholesterol, podwyższają odporność, wpływają pozytywnie na jelita, pracę serca, wzrok, skórę, sen czy witalność.
min. 25 stopni Celsjusza: w minimum takiej temperaturze roślina acai kiełkuje.
70-80 kcal: to wartość energetyczna ok. 100 g świeżych jagód.
16,9 g: tyle błonnika znajduje się w 100 gramach jagód acai.
2 łyżki: to ilość soku/syropu z acai, który możemy dziennie przyjmować.
Te małe owoce z powodzeniem możecie stosować w sałatkach, koktajlach, jako dodatek do deserów, w formie sproszkowanej lub syropu. My polecamy Wam pyszną miskę mocy, nie dość, że supersmaczną, to jeszcze superenergetyczną.
Ten przepis przygotujesz w blenderze Vitamix
Składniki:
- 60 ml soku jabłkowego
- 200 g mrożonych jagód
- 100 g mrożonych jagód acai
- 60 g jarmużu
- 165 g mrożonego banana
- rozdrobniony kokos – do dekoracji
- plasterki banana – do dekoracji
- syrop guarana – do dekoracji
Sposób przygotowania
Umieszczamy wszystkie składniki w pojemniku Vitamix®, nakładamy pokrywkę na pojemnik, wybieramy bieg 1. Przełączamy blender na start i powoli zwiększamy prędkość do 10. Blendujemy przez 45 sekund. Przelewamy całość do miski i dekorujemy ulubionymi składnikami: świeżymi owocami, orzechami, kleksem z jogurtu lub/i miodu.