Nie lada ta Pina Colada!
Ten pochodzący z Puerto Rico napój po raz pierwszy został zaserwowany w połowie ubiegłego wieku. Od tamtego czasu zdobył podniebienia milionów osób na całym świecie. Zanim przystąpicie do samodzielnego przygotowania drinka warto, abyście zapoznali się z kilkoma przydatnymi zasadami, związanymi z Pina Coladą.
- pina to ananas, zaś colada – przecedzony – zatem to kwintesencja tego, co w tym drinku najlepsze: dobry jakościowo sok z ananasa to podstawa i taki powinniśmy mieć pod ręką przygotowując drinka;
- zazwyczaj na brzegu naczynia umieszcza się plastry cytryny i ananasa, czasami dodaje się do napoju kostki lodu, choć koneserzy podają, że powinien to być okruch lodowy;
- brzegi szklanki można zanurzyć w soku z limonki i obtoczyć w wiórkach kokosowych;
- szklanki powinny mieć krótką nóżkę i wysoką ściankę;
- chcąc zaimponować swoim gościom, można podać go w wydrążonym ananasie, efekt wow gwarantowany
- ze względu na słodycz, to raczej drink popołudniowy, wręcz deserowy;
- należy pamiętać o jakości użytego rumu, ten prawdziwy wytwarzany jest z trzciny cukrowej; sam rum nie powinien mieć mniej niż 37.5% alkoholu;
- chcąc uzyskać wersję bezalkoholową, wystarczy zwiększyć ilość kremu kokosowego i soku.
Smak słonecznych Karaibów możecie poczuć u siebie w domu – to idealne uzupełnienie wiosenno-wakacyjnych spotkań z przyjaciółmi. Zapraszamy Was na łyczek Pina Colady. W przygotowaniu drinka pomoże Wam blender The Quiet One®.
BLENDER
The Quiet One®
Składniki:
- 240 ml soku ananasowego
- 158 g kremu kokosowego
- 80 ml białego rumu
- 650 g kostek lodu
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieszczamy w pojemniku Vitamix®, nakładamy pokrywę pojemnika. Wybieramy program fabryczny #18 i czekamy ok. 14 sekund, aż blender zakończy pracę. Napój przelewamy do szklanek, dekorujemy i cieszymy się wybornym, karaibskim smakiem.