Pasta Curry „Massaman”
Pasta curry to bardzo popularny składnik dań kuchni orientalnej. Najczęściej spotkać go można w potrawach indyjskich lub tajskich. W sklepach możemy kupić gotowe pasty, ale większą satysfakcję zapewni własnoręczne zrobienie tego dodatku, do czego Was zachęcamy. Przepis znajdziecie poniżej.
Pasta curry zazwyczaj występuje w trzech odmianach, które różnią się kolorem, ostrością i dodatkami. Co je charakteryzuje?
- czerwona pasta curry jest pikantna ze względu na 20% zawartość ostrej papryczki chili; towarzyszą jej mieszanka ziół i przypraw;
- żółta pasta curry stanowi najbardziej łagodny wariant; zawiera niewielką ilość papryczki chili, której towarzyszą m.in. szalotka, czosnek, trawa cytrynowa, kumin i kurkuma;
- zielona pasta curry to najostrzejsza opcja, ponieważ składa się w 30% z zielonej papryki chili oraz orientalnych przypraw;
- fioletowa pasta curry – przypomina składem żółtą, ale jest ostrzejsza i nie zawiera kurkumy.
Pasta curry ma bardzo szerokie zastosowanie. Możemy używać jej do potraw mięsnych, ryb, owoców morza, do warzyw. Może zastąpić tradycyjną marynatę lub być stosowana jako przyprawa. Świetnie sprawdza się w towarzystwie mleka kokosowego, co pomaga stworzyć aromatyczny, gęsty, orientalny sos, np. do mięs, ryb czy tofu. Pastą curry możemy też przyprawiać kasze lub różne ryże – wtedy te dodatki będą same w sobie stanowić bardzo ciekawe danie.
Ten przepis przygotujesz w blenderze Vitamix
Składniki:
- 20 g suszonych, czerwonych papryczek chilli
- 35 g prażonych nasion kardamonu
- 15 g nasion kolendry
- 5 lasek cynamonu
- 6 liści limonki kaffir
- 25 g nasion kminku
- 5 g anyżu gwiazdkowego
- 450 ml wody
- 125 g szalotki
- 85 g trawy cytrynowej
- 50 g świeżej kurkumy
- 50 g pasty z tamaryndowca
- 150 g prażonych orzeszków ziemnych
- 100 g obranych ząbków czosnku
- 75 g galangi
Sposób przygotowania
Chilli, kardamon, kolendrę, cynamon, liście limonki, kminek oraz anyż wkładamy do pojemnika Vitamix® 2.0L XL, nakładamy pokrywę na pojemnik, następnie wybieramy bieg #1. Uruchamiamy blender i powoli zwiększamy prędkość aż do najwyższej. Siekamy przez minutę do momentu utworzenia się drobnego proszku. Dodajemy wodę, szalotkę, trawę cytrynową, kurkumę, pastę z tamaryndowca, orzeszki ziemne, czosnek i galangę, zabezpieczamy pojemnik pokrywą, po czym ponownie nastawiamy bieg #1. Włączamy urządzenie i powoli zwiększamy prędkość do najwyższej. Siekamy całość przez minutę, dociskamy składniki do ostrzy za pomocą ubijaka. Gotową pastę przekładamy do słoiczka i trzymamy w lodówce.