Pasta z suszonych pomidorów
Suszone pomidory mają skoncentrowany, wyrazisty smak, który dodaje głębi wielu potrawom, w tym sałatkom, sosom, pizzy i makaronowi. To dodatek, którym możemy cieszyć się przez cały rok. Co ważne, suszone pomidory mają dłuższy okres przydatności do spożycia w porównaniu ze świeżymi pomidorami, dzięki czemu są bardzo wygodne w przechowywaniu. Na rynku dostępne są w wersji bez oliwy i w zalewie.
Mamy dla Was przepis na pyszną pastę z suszonych pomidorów, którą możecie wykorzystać jako:
- dodatek do kanapek i tostów, czyli smarowidło, które doda każdej kanapce wyrazistego smaku;
- sos do makaronów – jako bazę, którą warto połączyć z oliwą, czosnkiem, świeżymi ziołami i ulubionym serem;
- dip do przekąsek, np. do warzyw, krakersów, nachos czy grissini;
- dodatek do sałatek – wymieszajcie pastę z oliwą i polejcie nią sałatę – sukces gwarantowany!
- nadzienie do roladek mięsnych i warzywnych – z powodzeniem wypełnicie nią kurczaka, bakłażana czy cukinię;
- pizza i focaccia, tarty i quiche – jako baza, która doda im intensywny pomidorowy smak;
- przyprawa do zup i gulaszy – wystarczy łyżka lub dwie, a potrawa zyska głębię;
- oliwa smakowa, którą można zrobić samemu: wystarczy, że do ulubionej oliwy dodacie pastę, a będzie świetnym dodatkiem do grillowanych warzyw czy mięs;
- marynaty do mięsa lub ryb, warzyw.
Ten przepis przygotujesz w blenderze Vitamix
Składniki:
- pół słoiczka suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki prażonych ziaren słonecznika
- świeżo mielony pieprz
- oliwa z oliwek lub oliwa z zalewy pomidorów
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera. Włączamy prędkość #8. Blendujemy około 20 sekund. Pastę przekładamy do słoiczka, wierzch polewamy oliwą i posypujemy prażonym słonecznikiem.