Wiśniowy milkshake
Team wiśnia? Czy team czereśnia? 🙂
My doceniamy oba te owoce, zwłaszcza, że smakują wyjątkowo nie tylko zaraz po zerwaniu, ale też w przetworach, takich jak dżemy, musy i w postaci kandyzowanej.
Dziś mamy dla Was przepis na super deser lub pożywne drugie śniadanie, który wykorzystuje właśnie wiśnie. Często – uważane za owoce kwaśne i nie dla wszystkich – w tej odsłonie podbiją serca wszystkich amatorów wysublimowanych słodkości. A przygotowanie go to naprawdę PESTKA! 🙂
Do stworzenia tego deseru potrzebować będziecie wiśni Maraschino. Bez problemu kupicie je w sklepach stacjonarnych lub online. Czym różnią się te wiśnie od tradycyjnych? Historią i sławą na całym świecie 🙂 Wiśnie zanurzone są bardzo bogatym i aromatycznym syropie Marasca. Od lat stosowane są w najlepszych barach i restauracjach, nie tylko jako składnik drinków, napojów, dań, ale też do dekoracji. Powiedzenie o wisience na torcie nie wzięło się przypadkowo 🙂
Wiśnie Maraschino charakteryzuje najwyższa jakość i wyjątkowa soczystość. Bogaty wiśniowy aromat sprawdzi się zarówno w towarzystwie świeżo wyciskanych owoców, jak również jako dodatek wysokoprocentowych alkoholi. Wisienki będą też dobrze komponować się w towarzystwie lodów, ciast i koktajli mlecznych. We wszystkim należy jednak zachować umiar, bo wisienki zanurzone w syropie, są o wiele bardziej kaloryczne niż te naturalne.
W przygotowaniu wiśniowego milkshake’a pomoże Wam blender Drink Machine Advance® , ewentualnie Touch & Go Advance lub The Quiet One.
BLENDER
Drink Machine Advance ®
Touch & Go Advance
The Quiet One
Składniki:
- 120 ml mleka
- 120 g wiśni maraschino
- 1 łyżka soku maraschino
- 270 g lodów waniliowych
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wkładamy do pojemnika blendera. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji przez ok. 1 minutę na #4 biegu, przy użyciu ubijaka. Koktajl możemy posypać startą czekoladą lub listkami mięty.