Aioli z pieczonego czosnku
Czosnek ma moc! I to nie tylko prozdrowotną, ale też związaną ze swoim smakiem i zapachem. Wielu z nas unika dań wykorzystujących czosnek właśnie w obawie przed zapachem z ust, lub tym pozostającym na rękach po obieraniu czy krojeniu czosnku. My jesteśmy fanem tego dodatku i oprócz wyjątkowego przepisu na czosnkowe aioli, mamy dla Was garść podpowiedzi, jak wyeliminować zapach, a cieszyć się tylko smakiem.
Na czosnkowy zapach z ust, polecamy:
- zjeść kawałek jabłka,
- wypić sok z cytryny,
- zagryźć zieloną natką pietruszki,
- rozgryźć cząstkę suszonego goździka,
- ssać ziarno kawy,
- zjeść kawałek imbiru.
Na szybkie i bezinwazyjne obieranie czosnku, podpowiadamy:
- zgniecenie ząbka szerokim ostrzem noża: ząbek dociskamy i uderzamy,
- podgrzanie przez kilka sekund ząbków w mikrofalówce,
- umieszczenie na kilka minut czosnku w wodzie,
- umieszczenie ząbków w słoiku i energiczne potrząsanie.
Na zapach na rękach, rekomendujemy:
- potarcie dłonią o metalową łyżkę lub nóż,
- użycie mieszanki soku z cytryny i soli lub z octu i oliwy,
- wtarcie w dłonie kawy mielonej.
Aioli przygotujecie używając blendera Vitamix. Wcześniej upieczcie czosnek: w całości, bez obierania zawińcie czosnek w folię aluminiową i wstawcie do nagrzanego do 220 stopni piekarnika, na około 30-40 min. (do miękkości, w zależności od wielkości ząbków). Po wystudzeniu pozbawcie ząbki skórki.
Ten przepis przygotujesz w blenderze Vitamix
Składniki:
- 535 g żółtek jaj
- 2 szklanki soku z cytryny
- 15 g soli
- 3 g białego pieprzu
- 30 ząbków pieczonego czosnku
- 2,4 litra oliwy z oliwek (podzieloną na 2 części)
Sposób przygotowania
Do pojemnika Vitamix® wkładamy żółtka jaj, sok z cytryny, czosnek, sól oraz pieprz, zabezpieczamy pojemnik pokrywą, po czym wybieramy prędkość #1. Przełączamy blender na start i powoli zwiększamy prędkość do #10, blendujemy przez 30 sekund, następnie redukujemy prędkość do 7 i dodajemy 1 porcję oliwy z oliwek.
Ponownie zwiększamy obroty do #9, wlewając kolejne 2 porcje oliwy z oliwek przez otwór w pokrywie. Przyspieszamy prędkość do #10, używając ubijaka, aby połączyć oliwę z resztą składników. Blendujemy przez kolejne 10 sekund. Aioli sprawdzi się jako dodatek do warzyw, frytek czy sałatek.