VITAMIX POLSKA

Z uwagi na prace serwisowe w dniach 30.08.2024 – 1.09.2024 realizacja Twojego zamówienia może się opóźnić.

Oficjalny
dystrybutor
Vitamix w Polsce

background

Aioli z pieczonego czosnku

Aioli z pieczonego czosnku

Czosnek ma moc! I to nie tylko prozdrowotną, ale też związaną ze swoim smakiem i zapachem. Wielu z nas unika dań wykorzystujących czosnek właśnie w obawie przed zapachem z ust, lub tym pozostającym na rękach po obieraniu czy krojeniu czosnku. My jesteśmy fanem tego dodatku i oprócz wyjątkowego przepisu na czosnkowe aioli, mamy dla Was garść podpowiedzi, jak wyeliminować zapach, a cieszyć się tylko smakiem.

Na czosnkowy zapach z ust, polecamy:

  • zjeść kawałek jabłka,
  • wypić sok z cytryny,
  • zagryźć zieloną natką pietruszki,
  • rozgryźć cząstkę suszonego goździka,
  • ssać ziarno kawy,
  • zjeść kawałek imbiru.

Na szybkie i bezinwazyjne obieranie czosnku, podpowiadamy:

  • zgniecenie ząbka szerokim ostrzem noża: ząbek dociskamy i uderzamy,
  • podgrzanie przez kilka sekund ząbków w mikrofalówce,
  • umieszczenie na kilka minut czosnku w wodzie,
  • umieszczenie ząbków w słoiku i energiczne potrząsanie.

Na zapach na rękach, rekomendujemy:

  • potarcie dłonią o metalową łyżkę lub nóż,
  • użycie mieszanki soku z cytryny i soli lub z octu i oliwy,
  • wtarcie w dłonie kawy mielonej.

Aioli przygotujecie używając blendera Vitamix. Wcześniej upieczcie czosnek: w całości, bez obierania zawińcie czosnek w folię aluminiową i wstawcie do nagrzanego do 220 stopni piekarnika, na około 30-40 min. (do miękkości, w zależności od wielkości ząbków). Po wystudzeniu pozbawcie ząbki skórki.

Ten przepis przygotujesz w blenderze Vitamix

Składniki:

  • 535 g żółtek jaj
  • 2 szklanki soku z cytryny
  • 15 g soli
  • 3 g białego pieprzu
  • 30 ząbków pieczonego czosnku
  • 2,4 litra oliwy z oliwek (podzieloną na 2 części)

 

Sposób przygotowania

Do pojemnika Vitamix® wkładamy żółtka jaj, sok z cytryny, czosnek, sól oraz pieprz, zabezpieczamy pojemnik pokrywą, po czym wybieramy prędkość #1. Przełączamy blender na start i powoli zwiększamy prędkość do #10, blendujemy przez 30 sekund, następnie redukujemy prędkość do 7 i dodajemy 1 porcję oliwy z oliwek.

Ponownie zwiększamy obroty do #9, wlewając kolejne 2 porcje oliwy z oliwek przez otwór w pokrywie. Przyspieszamy prędkość do #10, używając ubijaka, aby połączyć oliwę z resztą składników. Blendujemy przez kolejne 10 sekund. Aioli sprawdzi się jako dodatek do warzyw, frytek czy sałatek.