Grzybowe duxelle – poznaj ten przepis
Duxelle to klasyczny, francuski dodatek do potraw. Mimo, że nazwa może brzmieć dość zagadkowo, to pokażemy Wam, że same składniki są znane, przygotowanie proste, a i sposób podawania znany z rodzimej kuchni.
Duxelle to… smażona mieszanka grzybów z dodatkami; można wykorzystać ją zaraz po przygotowaniu lub mrozić.
Z czym to jeść: to dodatek do dań, takich jak pieczenie mięsne w cieście francuskim; sprawdzi się jako dodatek do omletów, tostów, makaronów, zapiekanek, tart, a nawet nadzienie pierożków.
Skąd nazwa: tak nazywał się francuski markiz d’Uxelles, żyjący w XVII i XVIII wieku, był marszałkiem, rycerzem i dyplomatą. I chyba lubił grzyby.
Składniki: przede wszystkim grzyby leśne, szalotka, czosnek, pietruszka.
Dlaczego warto: to nie tylko świetne, aromatyczne uzupełnienie potraw, ale też sposób, aby cieszyć się smakiem grzybów przez cały rok; wystarczy zamrozić duxelle i wykorzystywać podczas gotowania, gdy mamy na to ochotę.
Ten przepis przygotujesz w blenderze Vitamix
Składniki:
- 75 g przepołowionych szalotek
- 60 g masła
- 750 g pokrojonych podgrzybków
- 30 g posiekanej natki pietruszki
- 10 g soli
- 5 g pieprzu
Sposób przygotowania
Mocujemy pokrywę na pojemniku Vitamix®, a następnie ustawiamy prędkość #3. W czasie pracy urządzenia wrzucamy szalotki do naczynia i siekamy przez 5-10 sekund – tak rozdrobnione podsmażamy na maśle. W międzyczasie wrzucamy grzyby do pojemnika blendera (jednorazowo do pojemnika dajemy nie więcej niż 250 ml/1 szklankę grzybów). Mocujemy pokrywę, po czym wybieramy prędkość #3, blendujemy ruchem pulsacyjnym (na zmianę włączając On i Off 10 razy) do momentu właściwego rozdrobnienia grzybów. Posiekane grzyby dodajemy do szalotek. Całość podsmażamy aż do wyparowania wody. Doprawiamy pietruszką, solą oraz pieprzem. Wszystko razem smażymy przez kolejne 5 minut. I gotowe. Polecamy Wam wykorzystać sezon na grzyby, aby przygotować więcej tego dodatku i go po prostu zamrozić. Grzanki z jajkiem i duxelle na pewno poprawią Wam nastrój w niejeden niedzielny, zimowy poranek.