Kremowa zupa z marchwi
Marchewka to chyba jedno z najbardziej popularnych warzyw. Jednak niewiele osób wie, jakie skrywa tajemnice. To dlatego, mamy dla Was przepis nie tylko na pyszną kremową zupę marchewkową, ale i 10 ciekawostek, które sprawią, że spojrzycie na marchewkę zupełnie inaczej.
- Marchewka nie tylko pomarańczowa! Ta pojawiła się dopiero w XIV wieku w Holandii. To warzywo może mieć też fioletowy, biały, żółty, czerwony i czarny kolor.
- Nie dla wszystkich to warzywo. W Portugalii uważa się ją za owoc, z którego przyrządzany jest pyszny tradycyjny dżem.
- Aż 88% marchewki stanowi woda.
- Ma świetny wpływ na zdrowie: zawiera witaminy A, C, E, K i PP i te z grupy B; beta-karotenu wspomaga wzrok i pomaga obniżyć poziom; marchewka reguluje układ trawienny, poprawia metabolizm, chroni przed anemią i ma pozytywny wpływ na wątrobę.
- Lepiej gotować marchewkę w całości, a nie w plastrach, bo wtedy zmniejsza się ilość wartościowych składników.
- Jest super dla urody: beta-karoten wpływa dobrze na skórę i nadaje jej ładny odcień.
- Zdrowa przekąska: 100 gram marchewki to tylko 41 kcal.
- W Chinach, największym eksporterze marchewki na świecie, zbiera się ok. 17 milionów ton rocznie!
- Czarna marchewka ma dużo więcej beta-karotenu niż pomarańczowa.
- Botanicy wyróżniają aż 60 gatunków marchewki. Nie wszystkie są jednak jadalne.
Zupę krem z naszej pomarańczowej bohaterki, przygotujecie szybko i sprawnie wykorzystując blender Vita-Prep 3® lub opcjonalnie Vitamix XL®.
BLENDER
Vita-Prep 3 ®
Vitamix XL ®
Składniki:
500 g pokrojonych marchwi
375 g cebuli
5 g czosnku
125 g masła
10 g natki pietruszki
60 g ryżu
2 litry wywaru z kurczaka
0,5 łyżki cukru
sól – według uznania
Sposób przygotowania:
Mocujemy pokrywę na pojemniku Vitamix®, po czym ustawiamy prędkość #3. Włączamy urządzenie, następnie wrzucamy do niego marchew (siekając jednorazowo nie więcej niż 250 ml/1 szklankę), odczekujemy 5-10 sekund do właściwego rozdrobnienia (używamy łopatki dopychającej, aby docisnąć warzywa do ostrzy). Posiekaną marchew odstawiamy i przystępujemy do siekania cebuli, czosnku (podobnie jak w przypadku marchwi).
W dużym rondlu podsmażamy na maśle posiekane jarzyny – około 5 minut. Dodajemy pietruszkę, ryż, wywar z rosołu, cukier. Doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy przez 30-40 minut, aż warzywa zrobią się miękkie.
Blendujemy zupę (w 3 partiach), ustawiając prędkość na biegu #8 przez około 10 sekund – do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Zupę podajemy na ciepło z kleksem śmietany lub jogurtu, posypaną pietruszką lub prażonym słonecznikiem.