VITAMIX

background

Kremowa zupa z marchwi

Kremowa zupa z marchwi

Marchewka to chyba jedno z najbardziej popularnych warzyw. Jednak niewiele osób wie, jakie skrywa tajemnice. To dlatego, mamy dla Was przepis nie tylko na pyszną kremową zupę marchewkową, ale i 10 ciekawostek, które sprawią, że spojrzycie na marchewkę zupełnie inaczej.

 

  1. Marchewka nie tylko pomarańczowa! Ta pojawiła się dopiero w  XIV wieku w Holandii. To warzywo może mieć też fioletowy, biały, żółty, czerwony i czarny kolor.
  2. Nie dla wszystkich to warzywo. W Portugalii uważa się ją za owoc, z którego przyrządzany jest pyszny tradycyjny dżem.
  3. Aż 88% marchewki stanowi woda.
  4. Ma świetny wpływ na zdrowie: zawiera witaminy A, C, E, K i PP i te z grupy B; beta-karotenu wspomaga wzrok i pomaga obniżyć poziom; marchewka reguluje układ trawienny, poprawia metabolizm, chroni przed anemią i ma pozytywny wpływ na wątrobę.
  5. Lepiej gotować marchewkę w całości, a nie w plastrach, bo wtedy zmniejsza się ilość wartościowych składników.
  6. Jest super dla urody: beta-karoten wpływa dobrze na skórę i nadaje jej ładny odcień.
  7. Zdrowa przekąska: 100 gram marchewki to tylko 41 kcal.
  8. W Chinach, największym eksporterze marchewki na świecie, zbiera się ok. 17 milionów ton rocznie!
  9. Czarna marchewka ma dużo więcej beta-karotenu niż pomarańczowa.
  10. Botanicy wyróżniają aż 60 gatunków marchewki. Nie wszystkie są jednak jadalne.

 

Zupę krem z naszej pomarańczowej bohaterki, przygotujecie szybko i sprawnie wykorzystując blender Vita-Prep 3® lub opcjonalnie Vitamix XL®.

BLENDER

Składniki:

  • 500 g pokrojonych marchwi

  • 375 g cebuli

  • 5 g czosnku

  • 125 g masła

  • 10 g natki pietruszki

  • 60 g ryżu

  • 2 litry wywaru z kurczaka

  • 0,5 łyżki cukru

  • sól – według uznania

Sposób przygotowania:

Mocujemy pokrywę na pojemniku Vitamix®, po czym ustawiamy prędkość #3. Włączamy urządzenie, następnie wrzucamy do niego marchew (siekając jednorazowo nie więcej niż 250 ml/1 szklankę), odczekujemy 5-10 sekund do właściwego rozdrobnienia (używamy łopatki dopychającej, aby docisnąć warzywa do ostrzy). Posiekaną marchew odstawiamy i przystępujemy do siekania cebuli, czosnku (podobnie jak w przypadku marchwi).

W dużym rondlu podsmażamy na maśle posiekane jarzyny – około 5 minut. Dodajemy pietruszkę, ryż, wywar z rosołu, cukier. Doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy przez 30-40 minut, aż warzywa zrobią się miękkie.

Blendujemy zupę (w 3 partiach), ustawiając prędkość na biegu #8 przez około 10 sekund – do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Zupę podajemy na ciepło z kleksem śmietany lub jogurtu, posypaną pietruszką lub prażonym słonecznikiem.

Udostępnij nasz wpis: