MĄKA MOCHI
Żytnia, pszenna, orkiszowa, gryczana, jęczmienna… Wszystkie te mąki znamy doskonale i stosujemy je w kuchni. A co z mąką ryżową? Tak popularna na wschodzie Azji, u nas dostępna w sklepach ze zdrową lub orientalną żywnością, jest bardzo prosta w samodzielnym przygotowaniu. Powstaje poprzez zmielenie ziaren białego lub brązowego ryżu. Zanim zagości w Waszych daniach, poznajcie 7 powodów, dla których warto stosować mąkę ryżową, czyli mochi / mochiko:
- to idealny zamiennik dla osób z nietolerancją glutenu;
- dzięki temu, że jest lekko kleista i pomaga uzyskać sprężystą strukturę ciasta, świetnie sprawdzi się w przygotowaniu deserów, takich jak pączki, ciasta czy ciasteczka;
- zawiera cholinę, przez co pozytywnie wpływa na kondycję wątroby i błonnik, który działa korzystnie na układ pokarmowy;
- to też źródło witamin z grupy B oraz magnezu, żelaza i cynku;
- można ją swobodnie mieszać z innymi typami i rodzajami mąki, dzięki czemu wypieki zyskają oryginalną strukturę i smak;
- wpływa korzystnie na stan skóry, włosów, paznokci;
- jest uniwersalnym dodatkiem w kuchni: może służyć do wypieków słodkości, ale też do ciasta naleśnikowego, racuchów, jako zagęszczacz zup, sosów czy kremów.
Sami widzicie, że przy wykorzystaniu tej mąki ograniczać może nas tylko wyobraźnia, dlatego naprawdę polecamy Wam eksperymenty kulinarne z jej wykorzystaniem. Samą mąkę przygotujecie bardzo szybko, zwłaszcza używając blendera Vita-Prep 3® lub opcjonalnie Vitamix XL®.
BLENDER
Vita-Prep 3 ®
Vitamix XL ®
Składniki:
375 g ryżu o krótkim ziarnie
Sposób przygotowania:
Wsypujemy ryż do pojemnika Vitamix®, nakładamy pokrywę na pojemnik, wybieramy bieg #1. Uruchamiamy blender, powoli zwiększamy prędkość mielenia do najwyższej. Blendujemy przez 45 sekund. Gotową mąkę przechowujemy w suchym, chłodnym miejscu, szczelnie zamkniętą.