VITAMIX

background

Masło cytrusowe – słońce wśród dodatków

Masło cytrusowe – słońce wśród dodatków

Dlaczego słońce?

Oczywiście z jednej strony ma na to wpływ cytryna i pomarańcza, które są owocowym odzwierciedleniem słońca. A z drugiej strony… masło z dodatkiem tych cytrusów idealnie sprawdzi się w potrawach, które często grillujemy na świeżym powietrzu przede wszystkim rybach, mięsach, owocach morza, bagietkach.

Zanim przejdziemy do przepisu…

to odpowiedzmy sobie na pytanie, dlaczego połączenie cytryny i ryby wydaje się w kuchni takie oczywiste, a wręcz niezbędne?

Praktykuje się to ze względu na smak i zapach… a dokładnie chodzi o aminy, które uwalniają się już po zabiciu ryby; sok cytryny je zobojętnia, dzięki czemu stają się dla nas prawie niewyczuwalne.

Dodatkowo, sok z cytryny idealnie podkreśla delikatny charakter mięsa ryby. Są różne sposoby dodawania cytryny do ryby – może to być obłożenie plasterkami, skropienie przed lub po przygotowaniu, czy właśnie posmarowanie mięsa masłem cytrusowym – dzięki któremu skórka nabierze chrupkości, ale i będzie wyjątkowo aromatyczna.

Zanim wypróbujecie nasz przepis, mamy do Was prośbę – pamiętajcie, że masło cytrynowe to nie tylko wakacyjny dodatek. Możecie je wykorzystać do zapiekanych ryb i mięs, do warzyw gotowanych na parze i krakersów. Warto jest mieć zatem w lodówce. W szybkim i prostym przygotowaniu pomoże Wam blender Vitamix Vita-Prep 3® lub opcjonalnie Vitamix XL®.

BLENDER

Składniki:

  • ½ obranej średniej pomarańczy

  • ½ obranej cytryny

  • starta skórka z 1/5 cytryny

  • ½ obranej limonki

  • starta skórka z 1/5 limonki

  • 10 g natki pietruszki

  • 225 g miękkiego masła

Sposób przygotowania:

Umieszczamy wszystkie składniki w pojemniku Vitamix®, nakładamy pokrywę na pojemnik, wybieramy bieg #1. Włączamy blender i powoli zwiększamy prędkość do najwyższej. Blendujemy przez 30 sekund lub do uzyskania gładkiej konsystencji, używając ubijaka dociskamy składniki do ostrzy.  Przed podaniem schłodźmy je w lodówce, a następnie cieszymy się cytrusowym smakiem  ulubionych potrawach.

Udostępnij nasz wpis: