Pyszna zupa-krem z cukinii
Zupa to danie, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie obiadu. Są nie tylko pożywne, ale też mają mnóstwo kulinarnych i zdrowotny zalet. Dla tych, którzy są jeszcze nieprzekonani, oprócz przepisy na pyszną zupę-krem z cukinii, mamy garść, a nawet kilka chochli powodów, dla których warto wprowadzić zupy do swojej dietetycznej codzienności.
10 powodów, dlaczego warto jeść zupy.
- Składniki odżywcze: zupy często zawierają różnorodne warzywa, które dostarczają witamin, minerałów i błonnika wpływających na zdrowie organizmu.
- Nawodnienie: pomagają dostarczać wody do organizmu.
- Są niskokaloryczne: pomagają dbać o linię, zapewniając uczucie sytości.
- Są szybkie w przygotowaniu i można je jeść przez kilka dnia, za każdym je urozmaicając: ziołami, grzankami, startym serem.
- Wspierają układ odpornościowy dzięki zawartości aminokwasów i minerałów.
- Są śweitnym sposobem na przemycanie do diety zdrowych składników: warzyw, chudego mięsa, ryżu.
- Elastyczność i różnorodność: można je dostosowywać do pór roku, sezonowych składników, potrzeb, diet, upodobań kulinarnych.
- Są dobre dla portfela zupę możemy przygotować z resztek warzyw, które mamy w lodówce.
- Poprawiają zdrowie jelit, wspierając zdrową florę bakteryjną jelit.
- Zapewniają komfort i ciepło lub chłodzą, np. chłodniki.
W przygotowaniu pysznej zupy z cukinii pomoże Wam niezawodny blender Vitamix.
Ten przepis przygotujesz w blenderze Vitamix
Składniki:
- 4 średnie cukinie – 2 obrane, 2 ze skórką, pokrojone w kostkę
- 1 duża cebula, pokrojona
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- 2 łyżki oliwy
- Sól i pieprz do smaku
- grzanki do dekoracji
- pokruszony ser feta lub starty parmezan
- prażony słonecznik do posypania
Sposób przygotowania
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę , dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, po 5 minutach dodajemy cukinię. Mieszamy, podsmażamy 5 minut. Zalewamy całość bulionem, gotujemy do miękkości cukinii (około 20 minut). Przekładamy partiami do blendera, blendujemy ze śmietaną do gładkiej konsystencji na wysokich obrotach. Podajemy z posypaną serem i prażonym słonecznikiem.