VITAMIX

Z uwagi na prace serwisowe w dniach 30.08.2024 – 1.09.2024 realizacja Twojego zamówienia może się opóźnić.

Oficjalny
dystrybutor
Vitamix w Polsce

background

Pyszna zupa-krem z cukinii

Pyszna zupa-krem z cukinii

Zupa to danie, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie obiadu. Są nie tylko pożywne, ale też mają mnóstwo kulinarnych i zdrowotny zalet. Dla tych, którzy są jeszcze nieprzekonani, oprócz przepisy na pyszną zupę-krem z cukinii, mamy garść, a nawet kilka chochli powodów, dla których warto wprowadzić zupy do swojej dietetycznej codzienności.

10 powodów, dlaczego warto jeść zupy.

  1. Składniki odżywcze: zupy często zawierają różnorodne warzywa, które dostarczają witamin, minerałów i błonnika wpływających na zdrowie organizmu.
  2. Nawodnienie: pomagają dostarczać wody do organizmu.
  3. Są niskokaloryczne: pomagają dbać o linię, zapewniając uczucie sytości.
  4. Są szybkie w przygotowaniu i można je jeść przez kilka dnia, za każdym je urozmaicając: ziołami, grzankami, startym serem.
  5. Wspierają układ odpornościowy dzięki zawartości aminokwasów i minerałów.
  6. Są śweitnym sposobem na przemycanie do diety zdrowych składników: warzyw, chudego mięsa, ryżu.
  7. Elastyczność i różnorodność: można je dostosowywać do pór roku, sezonowych składników, potrzeb, diet, upodobań kulinarnych.
  8. Są dobre dla portfela zupę możemy przygotować z resztek warzyw, które mamy w lodówce.
  9. Poprawiają zdrowie jelit, wspierając zdrową florę bakteryjną jelit.
  10. Zapewniają komfort i ciepło lub chłodzą, np. chłodniki.

W przygotowaniu pysznej zupy z cukinii pomoże Wam niezawodny blender Vitamix.

Ten przepis przygotujesz w blenderze Vitamix

Składniki:

  • 4 średnie cukinie – 2 obrane, 2 ze skórką, pokrojone w kostkę
  • 1 duża cebula, pokrojona
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • 2 łyżki oliwy
  • Sól i pieprz do smaku
  • grzanki do dekoracji
  • pokruszony ser feta lub starty parmezan
  • prażony słonecznik do posypania

 

Sposób przygotowania

W dużym garnku rozgrzewamy oliwę , dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, po 5 minutach dodajemy cukinię. Mieszamy, podsmażamy 5 minut. Zalewamy całość bulionem, gotujemy do miękkości cukinii (około 20 minut). Przekładamy partiami do blendera, blendujemy ze śmietaną do gładkiej konsystencji na wysokich obrotach. Podajemy z posypaną serem i prażonym słonecznikiem.