sos holenderski
Zanim przygotujemy ten jeden z najbardziej popularnych sosów, odpowiedzmy sobie na kilka pytań, m.in.: skąd pochodzi, jak i z czym się do je?
#skąd pochodzi ten sos?
Jedni twierdzą, że holenderskiego dworu – i to już z XVI wieku, inni, że z kuchni francuskiej. Prawda jest taka, że bliskie związki między tymi krajami były najpewniejszą przyczyną migracji przepisów i udoskonalania ich według rodzimych tradycji i regionalnych składników.
#zczym się go je?
Z czym się lubi To idealne zastępstwo dla tradycyjnych majonezów, sosów tatarskich, czy musztard. To też sposób na smakowity sos do sałatek, czy marynatę do mięs. Na pewno bardzo popularnym towarzystwem dla sosu są młode warzywa – szparagi, ziemniaki, kalafior, fasolka szparagowa. Sprawdza się też jako dodatek do dań z grilla – zarówno tych mięsnych, rybnych jak i wegetariańskich. Nie zapominajmy też o jednym z popularniejszych towarzyszy sosu holenderskiego, a mianowicie jajkach: sos jest świetnym dodatkiem do jaj ugotowanych na twardo i tych przyrządzanych poche. Mniam!
#naciepłoczynazimno czyli sposób podania?
Taki, który najbardziej nam smakuje Choć precyzyjnie trzeba napisać, że sam sos stosujemy zarówno do dań podawanych na ciepło (grillowanych, gotowanych czy smażonych warzyw, mięs i ryb), jak i na zimno (w formie dodatku do przekąsek czy jajek)
#achtekalorie ile ma ich sos?
Oczywiście wszystko zależy od proporcji składników i ich wartości energetycznych, ale średnio przyjmuje się, że 100 gram sosu holenderskiego to około 550-600 kcal. Nie jest to więc bardzo dietetyczny dodatek, ale raz na jakiś czas można, a nawet powinno się na niego skusić – zwłaszcza w sezonie świeżych szparagów
Dziś mamy dla Was przepis na tradycyjny sos, który będzie stanowić doskonałe uzupełnienie letniej uczty. W przygotowaniu pomoże Wam niezawodny blender Vitamix.
Ten przepis przygotujesz w blenderze Vitamix
Składniki:
- 120g żółtek jajek
- 30 ml zimnej wody
- 5 ml świeżego soku z cytryny
- 275 g klarowanego roztopionego masła
- 120g żółtek jajek
- 30 ml zimnej wody
- 5 ml świeżego soku z cytryny
- 375 g klarowanego roztopionego masła
Sposób przygotowania
Żółtka jajek, wodę, sok z cytryny oraz sól umieszczamy w pojemniku Vitamix®. Po zamocowaniu pokrywy pojemnika ustawiamy bieg 8 na ok. 20 sekund – dzięki temu ubijemy jajka, aż do uzyskania piany. Zdejmujemy korek pokrywy i podczas pracy urządzenia na tej samej prędkości, stopniowo dodajemy masło. Całość blendujemy przez ok. 5 minut, aż sos zrobi się gęsty. Smacznego po holendersku, czyli Eet smakelijk.