VITAMIX POLSKA

Z uwagi na prace serwisowe w dniach 30.08.2024 – 1.09.2024 realizacja Twojego zamówienia może się opóźnić.

Oficjalny
dystrybutor
Vitamix w Polsce

background

Sos orzechowy najlepszy przepis

Sos orzechowy najlepszy przepis

Z jaką kuchnią kojarzą się Wam orzechy? Nam zdecydowanie z kuchnią bliskowschodnią i indyjską. Prażone, mielone, siekane, karmelizowane, w ostrych przyprawach, z mięsami, ryżem, warzywami, w sosach… ach! ten sos orzechowy… Przepis na ten niezwykły dodatek znajdziecie poniżej tego wpisu.

Wytrawny sos orzechowy to naprawdę bardzo wiele kulinarnych możliwości. Możecie go dodać do falafeli, smażonych lub grillowanych warzyw, naleśników, makaronów – pszennych, żytnich, sojowych czy ryżowych, to świetny dodatek do krakersów, można go stosować jako dip do sałatek czy dodatek do ryb i mięs. Warto łączyć go z różnymi daniami, bo nie dość, że jest wyjątkowo smaczny, to posiada też szereg zdrowotnych właściwości.

Orzechy to bogate źródło antyoksydantów, błonnika, białka, dobrych tłuszczów, wielu witamin i minerałów. Zaleca się, by wprowadzić je na stałe i w różnej postaci do codziennej diety. Wpływają na pracę mózgu, poprawiają odporność, dbają o serce, regulują poziom cukru we krwi, a nawet pomagają łagodzić skutki lekkiej depresji. Ze względu na wysoką kaloryczność orzechów, należy stosować je jednak z umiarkowaniem.

Przygotowany raz, sos orzechowy może nas cieszyć przez wiele dni – ważne, aby po przestudzeniu (pamiętajcie, że sos podajemy na zimno), trzymać go w szczelnym słoiku w lodówce. Naszą wersję sosu orzechowego przygotujecie wykorzystując blender Vitamix.

Ten przepis przygotujesz w blenderze Vitamix

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie ascent-_-vitamix-1024x439.png

Składniki:

  • 170 g białej cebuli pokrojonej w kostkę
  • 10 g kolendry
  • 4 g kminku mielonego
  • 2 g czarnego mielonego pieprzu
  • 10 ml oleju achiote
  • 115 g prażonych orzeszków ziemnych
  • 30 g posiekanej czerwonej papryki
  • 500 ml mleka

 

Sposób przygotowania

Na dużej patelni podgrzewamy olej achiote na średnim ogniu. Dodajemy cebulę oraz paprykę, podsmażamy ok. 5-7 minut, aż będą szkliste. Wsypujemy kolendrę, kminek, czarny pieprz, orzeszki ziemne. Całość smażymy przez 3-5 minut. Dolewamy mleko, gotujemy na wolnym ogniu przez dodatkowe 15 minut. Odstawiamy patelnię, studzimy jej zawartość, a następnie przekładamy do pojemnika Vitamix®. Nakładamy pokrywę na pojemnik, wybieramy bieg #1 i powoli zwiększamy moc do najwyższego #10 biegu. Blendujemy przez 45 sekund lub do uzyskania pożądanej konsystencji.