Tapenada z czarnych oliwek i kaparów
Niewiele jest zakątków na świecie, w których ludzie nie lubiliby chleba i w ogóle pieczywa. A jak jest pieczywo, to i musi być do niego dodatek w postaci pasty. W Polsce wszyscy znamy z dzieciństwa pastę jajeczną albo twarożkową, w Meksyku króluje guacamole, w Serbii aivar, we Włoszech pesto, w Grecji tzatziki, na Bliskim Wschodzie to hummus lub baba ganoush, no a we Francji – to tapenada!
Tapenada to pasta z czarnych oliwek, często w towarzystwie anchois i kaparów. Właśnie na taką pastę znajdziecie przepis poniżej. Ale zanim przejdziemy do szczegółów, mamy dla Was kilka faktów o samej potrawie.
Czarne oliwki – czyli pochodzący z rejonów Morza Śródziemnego główny składnik dania – to niezwykle wartościowy dla naszego zdrowia produkt. Oliwki poprawiają działanie układu pokarmowego, odporonosciowego, krążenia, są niskokaloryczne, a przy tym zawierają witaminy z grupy B, A, C, E, potas, żelazo, błonnik.
Z kolei kapary – których ojczyzną jest Bliski Wschód i Azja Środkowa – działają zbawiennie na układ trawienny i reguluje metabolizm. A że przy okazji są niskokaloryczne – podobnie jak oliwki – to można je śmiało dodawać do dań, bez zbędnego liczenia kalorii. Obecnie kapary uprawiane są również w rejonach śródziemnomorskich, dzięki czemu tak duża ich popularność w południowej kuchni.
Sama tapenada to nie tylko doskonały dodatek do świeżego pieczywa, grzanek czy tostów. Świetnie smakuje z jajkami na twardo, serami, rybami czy makaronami. W przygotowaniu naszej tapenady pomoże Wam blender Vitamix.
Ten przepis przygotujesz w blenderze Vitamix
Składniki:
- 470 g posiekanych czarnych oliwek
- 90 g anchovies
- 68 g kaparów
- 5 ząbków czosnku
- 90 ml świeżego soku z cytryny
- 140 ml oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
Dzielimy oliwki na 3 porcje. Wrzucamy 1 porcje oliwek do pojemnika Vitamix®, mocujemy pokrywę, po czym nastawiamy prędkość #3, siekamy przez 5 sekund. Dodajemy pozostałe 2 porcje oliwek i resztę składników, następnie blendujemy przez kolejne 5 sekund. Przełączamy na prędkość #8 i blendujemy przez 10 sekund, aż do uzyskania właściwej konsystencji. Voila, Bon appétit!