W rytmie pysznej salsy z chipotle!
To nie przypadek, że zarówno taneczna salsa, jak i ta kulinarna rozgrzewają zmysły 😉 W przypadku tej pierwszej odpowiedzialne za to są karaibskie i latynoamerykańskie rytmy, zaś jeśli chodzi o kuchnię – moc zdecydowanie tkwi w papryczce Jalapeno!
Chipotle to ogólna nazwa dla suszonej, wędzonej w całości papryczki chili, zazwyczaj gotowanej w sosie z pomidorów, warzyw, przypraw i octu. Papryczka charakteryzuje się dość piekielnym charakterem, także warto zachować umiar w dodawaniu jej do potraw 🙂
Chipotle to idealna baza do zup, sosów, guacamole, burrito, mięs, ryb, warzyw, marynat, farszów, dipów, domowego ketchupu, sals… jednym słowem – jeśli lubicie kuchnię południowoamerykańską i hiszpańską – chipotle może Wam towarzyszyć w naprawdę wielu daniach.
Ale chipotle to nie tylko słodko-ostre, lekko przydymione walory smakowe, ale też zdrowotne: papryczka zawiera witaminy A i C, ma dobry wpływ na układ trawienny, sercowy, działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo oraz zapobiega infekcjom. Zatem jej obecność w naszej diecie jest więcej niż wskazana.
Kiedyś ten produkt zarezerwowany był tylko dla Ameryki Południowej, obecnie może cieszyć smakoszy na całym świecie. Mamy nadzieję, że teraz ucieszy Was, bo oto przed Wami przepis na bardzo szybką i prostą w przygotowaniu salsę. Wykorzystacie ją jako przystawkę do warzyw lub podpieczonej tortilli, ale sprawdzi się również jako marynata do mięs lub składnik zupy pomidorowej – której nada potrawie nieco egzotycznego posmaku 🙂 W przygotowaniu pomoże Wam niezawodny blender Vitamix Vita-Prep 3®.
BLENDER
Vita-Prep 3 ®
Vitamix XL ®
Składniki:
375 g pokrojonych pomidorów bez skórki
- 60 ml czerwonego octu winnego
- 60 ml oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżeczki papryczek chipotle w sosie adobo
- 200 g dojrzałych pomidorów
- 55 g cebuli podzielona na pół i posiekana papryczka jalapeño
- 5 g świeżych liści kolendry
Sposób przygotowania:
Umieszczamy wszystkie składniki w pojemniku Vitamix®, nakładamy pokrywę pojemnika, nastawiamy bieg #6. Siekamy do momentu uzyskania oczekiwanej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z chipsami, tortillą lub świeżymi warzywami. Życzymy smacznego w rytmie salsy!