RACUCHY! OCH ACH!
Słodkie śniadanie? Jak najbardziej! Dziś podpowiadamy Wam, dlaczego warto rozpatrzyć je w swojej codziennej diecie. Oto 8 powodów, które mamy nadzieję, przekonają Was do tego, żeby wprowadzić do swoich śniadań wyjątkowe w smaku i bardzo puszyste racuchy bananowo-gruszkowe!
- Super energia: węglowodany zawarte w słodkich śniadaniach dostarczają szybko przyswajalnej energii, co pomaga w rozpoczęciu dnia z odpowiednim poziomem energii.
- Poprawa nastroju: słodkie śniadanie stymuluje uwalnianie endorfin, co poprawia nastrój i daje poczucie zadowolenia.
- Lepsza koncentracja: glukoza jest niezbędna dla funkcjonowania mózgu, a słodkie śniadanie może pomóc w poprawie koncentracji i sprawności umysłowej.
- Zaspokojenie apetytu: to super alternatywa dla słodyczy, która eliminuje podjadanie niezdrowych przekąsek w ciągu dnia.
- Źródło niezbędnych składników odżywczych: dostarcza ważnych składników odżywczych, takich jak błonnik, witaminy i minerały.
- Różnorodność diety … czyli urozmaicenie codziennej diety o sezonowe owoce lub te mrożone.
- Łatwość przygotowania: zrobicie je szybko i prosto, co jest dużym plusem podczas poranka przed pracą.
- Śniadanie, które może być lunchem: zrobicie je na śniadanie, a spokojnie możecie zabrać nasze racuszki na drugi dzień do pracy na lunch 🙂
W przygotowaniu super pożywnych racuchów z gruszką i bananem pomoże Wam blender Vitamix®.
BLENDER
Vita-Prep 3 ®
Vitamix XL ®
Składniki:
2 gruszki
2 banany
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka cukru waniliowego
2 łyżki cukru
szklanka jogurtu lub maślanki
4 jajka
borówki, truskawki
jogurt
syrop klonowy
Sposób przygotowania:
Wlewamy do pojemnika Vitamix® jajka, jogurt/maślankę, dodajemy suche składniki. Zabezpieczamy pokrywę pojemnika, nastawiamy prędkość #3, blendujemy przez 10 sekund. Dodajemy banana i zwiększamy prędkość do #8, blendujemy 20 sekund do właściwego wymieszania się składników. Wylewamy masę do miski, dodajemy pokrojone w kostkę gruszki. Przed przystąpieniem do smażenia racuchów patelnię smarujemy masłem lub olejem. Racuchy serwujemy z jogurtem, syropem klonowym i owocami.