Wyborne placuszki rybne
Świat dzieli się na tych, którzy lubią ryby i na tych, którzy za nimi nie przepadają. Dla wszystkich, którzy wciąż mają obiekcje związane z rybami mamy nie tylko super smaczny przepis na placuszki rybne, ale też podpowiadamy, dlaczego warto się do ryb przekonać.
Dlaczego warto postawić na ryby?
Ryby zazwyczaj dzielimy na dwie kategorie: morskie – w nich znajdziemy m.in. tuńczyka, łososia, szproty, dorsza, halibuta oraz słodkowodne, do których zaliczamy m.in. karpia, pstrąga, karasia, płocia, sandacza.
Ryby znane są z tego, że zawierają dużą ilość białka, przez co posiadają dużo zdrowych kwasów nienasyconych, mikro- i makroelementów, a do tego są niskokaloryczne, co ważne dla wszystkich dbających o dietę i prowadzących aktywny tryb życia.
Doskonale wpływają na wzrok, pracę mózgu, wzmacniają kości, zęby, ujędrniają skórę, obniżają ciśnienie krwi, mają działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe, pomagają usunąć z organizmu szkodliwe wolne rodniki i są bardzo wartościowe dla osób w każdym wieku – od młodszego do starszego pokolenia.
Stanowią niewyczerpane źródło inspiracji w kuchni: zapomnijcie o smażonych filetach z dzieciństwa! Ryby świetnie sprawdzają się w sałatkach, jako pasty przekąskowe, w sosie do makaronu, w galarecie, w marynacie, w postaci wędzonej, są świetnym daniem z grilla czy zapiekanym z dodatkiem warzyw, sprawdzą się jako pulpety, kotlety, paluszki i placuszki – i właśnie na te ostatnie mamy dziś dla Was doskonały przepis. Znajdują się w nim tzw. białe ryby; to te żyjące w zimnych, dobrze zasolonych wodach i zaliczamy do nich m.in: dorsza, morszczuka, mintaja, solę, mirunę, turbota, halibuta. W przygotowaniu pomoże Wam blender Vitamix Vita-Prep 3® lub opcjonalnie Vitamix XL®. Maszyny gotowe? Do dzieła!
BLENDER
Vita-Prep 3 ®
Vitamix XL ®
Składniki:
60 ml mleka
1 duże jajko
400 g białej ryby (dorsz, sola, halibut, mintaj)
5 g soli
25 g mąki ziemniaczanej
2 g białego pieprzu
50 g łyżki posiekanego pora – tylko białe części
100 g pokrojonej w kostkę cebuli
40 g łyżki niesolonego masła
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieszczamy w pojemniku Vitamix®, nakładamy pokrywę na pojemnik. Wybieramy bieg #5, blendujemy ruchem pulsacyjnym 3 do 5 razy, tak aby masa nie była zbyt gładka. Formujemy okrągłe ciastka. Smażymy je na patelni na roztopionym, klarowanym maśle przez około 3 minuty z każdej strony. Odsączamy na papierze kuchennym. Takie placuszki podajemy w towarzystwie pieczonych ziemniaków lub ryżu, z dodatkiem świeżej sałaty lub surówki.